Advertentie

Massaal protest in Arabische wereld

In de Arabische landen is maandag massaal geprotesteerd tegen de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook. Ook op het hoogste politiek niveau groeit de woede.

(belga) - Op vraag van de Hezbollah kwamen tienduizenden mensen de straat op in de voorsteden van de Libanese hoofdstad Beiroet. Zij betuigen hun solidariteit met de inwoners van de Gazastrook, die al sinds zaterdag zwaar onder vuur liggen van het Israëlische leger.

De manifestanten, vooral aanhangers van de Hezbollah, droegen Palestijnse vlaggen en vlaggen van de "partij van god".
"Gaza staat in brand en het bloed vloeit. Het roept ons op tot de jihad. Israël zal van de kaart geveegd worden", zo scandeerde de menigte. Ook in Jemen, Syrië, Oman, Egypte, Mauretanië, Iran en Irak waren er protestacties.

Ook op het hoogste politieke niveau groeit de woede, nadat op 48 uur tijd meer dan 300 Palestijnen gedood zijn. Vooral in de weinige landen die betrekkingen onderhouden met Israël is de woede groot. Zo heeft de Turkse premier Erdogan de aanvallen scherp veroordeeld, hoewel zijn regering in de voorbije maanden tussenkwam in een vredesverdrag tussen Israël en Syrië. En enkele Jordaanse parlementsleden die bekend staan om hun loyaliteit aan de regering hebben al gepleit om het vredesverdrag met Israël op te zeggen.

Mubarrak verrader

Maar het is vooral de Egyptische president-dictator Hosni Mubarak die geviseerd wordt. Onder andere omdat hij de grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook gesloten hield, behalve voor gewonde Palestijnen, wordt hij voor veel Arabieren als een medeplichtige van Israël gezien. "Mubarak verrader", klonk het in Syrië. En in Kaïro riepen betogers "open de deur naar de heilige oorlog".

De Egyptische Moslimbroederschap van zijn kant gebruikt de woede van het volk om Mubarak en zijn regering onder druk te zetten.
Een minderheid van commentatoren laat toch stil en bedeesd van zich horen. Zij beschuldigen niet alleen Israël voor deze nieuwe escalatie van geweld.

De Egyptische regeringskrant Al-Ahram veroordeelt het "barbaarse bloedbad" op de Gazastrook. Maar tegelijk uit ze ook kritiek op Hamas, die ze omschrijft als "Palestijnse krachten die de waarschuwingen van Egypte in de wind geslagen hebben".

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud