Massabetoging tegen Berlusconi

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi. ©AFP

Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Rome opgedaagd voor een massabetoging tegen premier Silvio Berlusconi. Tot de manifestatie was opgeroepen door Walter Veltroni, ex-burgemeester van de Eeuwige Stad en leider van de grootste oppositiepartij PD (Partito Democratico). Volgens de organisatoren waren 2,5 miljoen mensen opgedaagd; de politie hield het bij 200.000. Kernleus van de Red Italië-betoging was "Un'altra Italia e possibile" (Een Ander Italië is Mogelijk).

(belga) - Met de betoging hoopt Veltroni de (volgens de opiniepeilingen) zieltogende centrumlinkse oppositie in Italië nieuw leven in te blazen en een einde te maken aan de oude kwaal: links dat zichzelf door onderling gekibbel steeds in de eigen voet schiet. De timing voor de massademonstratie bleek alleszins perfect: in Italië staat de gehele onderwijswereld al een tijdje op zijn achterste poten uit protest tegen geplande drastische besnoeiingen -acht miljard euro en over een periode van drie jaar mogelijk 100.000 afvloeiingen- in het onderwijswezen, in het bijzonder de hogere studies.

Critici vrezen dat de regering de precaire financiële toestand in het onderwijs uitbuit om het openbaar onderwijs af te breken en de door neoliberalen geliefde privatisering door te voeren, waardoor een betalend onderwijssysteem op zijn Amerikaans zijn intrede kan maken.

Het rechtse kabinet van Il Cavaliere wordt door de demonstranten behoorlijk wat aangewreven. Dat gaat van ophitsen tot vreemdelingenhaat en machtsmisbruik over de dalende koopkracht tot bezuinigingen op nog andere belangrijke sociale posten als de gezondheidszorg. Al die pijnpunten werden grondig uitgespeeld door Veltroni in een bijna een uur durende speech voor de demonstranten aan het Circo Massimo, de site van het antieke Circus Maximus, waar de verre voorgangers van Il Cavaliere hun beleid van Panem et circenses uitvoerden. Kern van Veltroni's betoog: Italië is een land dat beter verdient dan de rechtse regering die haar momenteel bestuurt. "De democratie is geen Raad van Bestuur", zo wierp de PD-voorman de mediatycoon en multimiljardair toe.

Paradoxaal genoeg blijkt de populariteit van Berlusconi, ondanks de ongunstige economische situatie en de weinig democratische bestuursvorm van zijn kabinet, niet te dalen - integendeel zelfs. Volgens waarnemers heeft Sua Emittenza op dit vlak veel, zoniet alles te danken aan zijn uitstraling als "krachtdadig figuur" en aan zijn controle over de belangrijkste media, waarin die "krachtdadigheid" continu in de verf wordt gezet. In tegenstelling tot het rechtse kamp is centrumlinks in Italië wat charismatische figuren betreft een heuse woestenij.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud