Massagraf met vrouwen en kinderen ontdekt in Irak

(tijd) - Een onderzoeksteam onder leiding van de Amerikanen heeft in een Noord-Iraaks dorp een massagraf blootgelegd waarin ook vrouwen en kinderen lagen. De mensen zouden zijn omgebracht tijdens het regime van de voormalige Iraakse dictator, Saddam Hoessein. Dat meldt de Britse zender BBC woensdag.

Vermoed wordt dat de honderden lichamen die in het dorpje Hatra teruggevonden werden, lijken zijn van Koerden. Saddam voerde in de jaren tachtig een streng repressief beleid tegen die bevolkingsgroep.

Het massagraf is samengesteld uit negen greppels. In elk van de geulen bevonden zich tientallen lijken. In ??n geul lagen enkel vrouwen- en kinderlichamen. Een andere greppel telde enkel mannenlijken. De meeste slachtoffers waren in het hoofd of de rug geschoten.

Volgens de onderzoekers lagen er verschillende skeletten van ongeboren baby's en kinderen die hun knuffel nog vasthadden. De onderzoekers zoeken nu naar bewijzen om Saddam misdaden tegen de mensheid ten laste te kunnen leggen. Het bewijsmateriaal kan dienen tijdens het proces tegen de gevallen dictator. Het is de eerste keer dat zoiets in het kader van het proces voor de Speciale Iraakse Rechtbank (IST) gebeurt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud