Medvedev roept VS op tot compromis over rakettenschild

De Russische president Dmitri Medvedev roept de VS op zo snel mogelijk een compromis te sluiten over het omstreden Amerikaanse rakettenschild in Oost-Europa. 'Wij zijn tegen de ontwikkeling van een rakettenschild in Polen en Tsjechië', liet Medvedev weten, een dag voor de Amerikaanse president Barack Obama naar Rusland reist.

(tijd) - Rusland hoopt tegen het einde van het jaar of begin volgend jaar een akkoord te kunnen sluiten met de Verenigde Staten over de beperking van het kernwapenarsenaal.

Het punt staat bovenaan de agenda als Barack Obama en Dmitri Medvedev elkaar maandag ontmoeten. De twee staatsleiders zullen het dan hebben over het nieuwe START-verdrag, de Strategic Arms Reduction Treaty, waarover de onderhandelingen al zijn gestart.Voorts staan het internationaal terrorisme, Noord-Korea, Iran en Afghanistan op de agenda.

Het wordt de eerste reis van Obama naar Rusland. Naast Medvedev zou Obama ook premier Vladimir Poetin ontmoeten.De top moet de spanningen tussen de VS en Rusland afzwakken. De voorbije jaren zorgden de Amerikaanse plannen voor een rakettenschild in Oost-Europa, de uitbreiding van de NAVO naar Oost-Europa en de Russische relaties met de ex-Sovjetlanden voor de nodige spanningen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud