Medvedev wil betere relatie met Amerika van Obama

Dmitri Medvedev

De Russische president Dmitri Medvedev heeft zaterdag de hand gereikt aan de Amerikaanse 'president-elect' Obama. Hij bevestigde dat hij voortaan even goede relaties met de VS wilde onderhouden als met China.

(belga) - Rusland heeft een 'strategisch partnerschap' met China en wil een gelijkaardige relatie met de VS, bevestigde Medvedev tijdens een conferentie voor de G20 in Washington. Medvedev noemde het strategische partnerschap met Peking  'een uitstekende dialoog, volledig en vriendschappelijk'. 'Natuurlijk wil ik hetzelfde soort relatie met de VS', zei de Russische president.

Hij kwam enthousiast de verkiezing van Obama erkennen, een 'keuze van het Amerikaanse volk' die 'Rusland ziet als een keuze voor verandering'. 'Wij erkennen de verkiezing van Barack Obama. We hopen dat ze gevolgd wordt door een oplossing voor de problemen die zich de voorbije jaren hebben opgestapeld in onze relaties', verklaarde Medevev. Hiermee alludeerde hij op de talloze meningsverschillen tussen de Bush-administratie en het Kremlin. De verkiezing is uiteraard een 'interne zaak' maar 'de VS is een zeer invloedrijke staat' en 'we begrijpen het belang van interne procedures en hun invloed op de wereld', gaf hij toe.

Deze verklaringen hebben nog meer gewicht omdat ze gedaan werden in aanwezigheid van Madeleine Albright, ex-Minister van Buitenlandse Zaken en afgezante van Obama op de G20, waar de Russische president eveneens aanwezig was.

Moskou zorgde als enige voor een valse noot in een mondiale stroom van enthousiaste reacties op de dag na de verkiezingen van 4 november. Medvedev had de verkiezing van Obama onthaald op een anti-Amerikaans betoog in zijn eerste toespraak aan zijn volk op 5 november. Hij beschuldigde de VS ervan verantwoordelijk te zijn voor de oorlog in Georgië en voor de internationale financiële crisis.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud