Advertentie
Advertentie

'Meer dan 1.000 doden bij geweld in Mogadishu'

De gevechten ruim een week geleden in Mogadishu tussen Ethiopische bezettingstroepen en aanhangers van de verdreven Unie van Islamitische Rechtbanken hebben 1.086 mensen het leven gekost en 4.334 gewonden gemaakt.

(belga) Die dodenbalans werd dinsdag opgesteld door de traditionele chefs van de machtige Hawiye-clan.

Die balans ligt beduidend hoger dan de cijfers waarmee het Rode Kruis (ICRC) -"enkele tientallen doden"- uitpakt. Somalische ngo's hadden het vrijdag over 120 tot 381 doden.

Legertroepen van de Ethiopische dictator Meles Zenawi vielen, met Amerikaanse steun, eind december buurland Somalië binnen met als officiële verklaring dat de Islamitische Rechtbanken zouden hebben opgeroepen tot een jihad tegen het christelijke regime in Addis Abeba. Volgens Washington onderhielden de Rechtbanken "banden met al-Qaida".

Maandagavond gaf de Ethiopische regering in een communiqué toe dat haar troepen in Somalië al 41 mensen hebben opgepakt en "op verdenking van terrorisme" naar Ethiopië overgebracht. Intussen heeft een Ethiopische rechtbank al de vrijlating van 29 van die verdachten bevolen wegens hun "onbestaande of minimale rol in het internationaal terrorisme".

Het communiqué volgt op en recente uithaal van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die Ethiopië, de gekozen Somalische overgangsregering, Kenia en de VS ervan beschuldigde een programma van geheime detenties te hebben van veronderstelde "radicale" islamisten. Ethiopië kadert zijn agressie evenwel in de internationale "strijd tegen de terreur": het land kent zichzelf de legitimiteit van zijn bezetting "uit zelfverdediging" toe, omdat die deel uitmaakt "van een confrontatie met het internationaal terrorisme, waarbij 17 landen zijn betrokken".

Vrijdag meldde de vertegenwoordiger van de Europese Unie in Kenia, Eric van der Linden, dat hij Brussel heeft gevraagd een onderzoek te starten naar mogelijke oorlogsmisdaden de voorbije weken begaan door de Ethiopische en Somalische troepen in Mogadishu.

Van der Linden heeft naar het EU-hoofdkwartier in Brussel een e-mail gestuurd van een EU-functionaris ter plaatse met de vraag of "het buitenproportionele gebruik van geweld in dicht bewoonde wijken (in de Somalische hoofdstad) niet als oorlogsmisdaad moet worden beschouwd".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud