'Meer dan 50.000 doden bij aardbeving'

©AFP

De aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan heeft maandag naar schatting meer dan 50.000 dodelijke slachtoffers geëist, zo heeft het agentschap voor rampbestrijding donderdag via de staatsmedia bekendgemaakt. Voorheen was sprake van zeker meer dan 19.500 doden. Zowat 10 miljoen Chinezen zijn rechtstreeks getroffen door de beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter.

Het epicentrum van de aardbeving lag in het district Wenchuan in de provincie Sichuan, in centraal-China.

(belga/tijd) - Drie dagen na de aardbeving groeit de angst voor besmettelijke ziektes in het rampgebied, aldus de staatstelevisie. Er is een tekort aan drinkbaar water, voedsel, geneesmiddelen en desinfecteermiddelen.

Ook dreigt er gevaar van beschadigde stuwdammen. Volgens de regering in Peking zijn in Sichuan 391 dammen beschadigd geraakt, waaronder twee met een groot waterbekken en 28 middelgroot.

Het dodencijfer zou nog verder kunnen oplopen. Voor meer dan 20.000 vermisten slinken met elke nieuwe dag de overlevingskansen. Ongeveer 65.000 mensen zijn gewond geraakt, 10 procent van hen zwaar. In het rampgebied helpen tienduizenden soldaten bij de reddings- en bergingswerkzaamheden.

Leger 

Het Chinese leger gaat vanuit de lucht 50.000 pakketten droppen in gebieden die onbereikbaar zijn door de krachtige aardbeving. Het gaat onder meer om gedroogde voeding, 25.000 paar schoenen, 5.000 dekens, 54.000 kledingstukken en dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen.

China laat intussen onder meer Japanse reddingsteams toe. Volgens experts is er drie dagen na de ramp echter nog weinig hoop op het terugvinden van overlevenden.

Kinderen

Donderdag kondigde het persagentschap Nieuw China nog aan dat er 270 kinderen de dood vonden bij de instorting van hun school in het district Qingchuan. De kinderen waren aan het slapen.

De overheid zegt dat er ook serieuze veiligheidsproblemen zijn met de veiligheid van waterreservoirs, waterkrachtcentrales en bekkens in de getroffen zone. Er bestaat gevaar op overstromingen.

Amateurbeelden van de aardbeving:

De dodentol van de zware aardbeving in het zuidwesten van China staat intussen op bijna 15.000. Tienduizenden mensen zijn nog vermist.

Naschok

Een hevige naschok met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter schudde woensdag het aardbevingsgebied in de provincie Sichuan door elkaar.

Voor de eerste keer bereikten reddingsploegen verschillende plaatsen, die tot nog toe van de buitenwereld waren afgesloten. In Yingxiu in het district Wenchuan, waar zich het epicentrum bevond, zouden slechts 2.300 van de meer dan 10.000 inwoners de ramp overleefd hebben, aldus het staatspersagentschap Xinhua. 'De situatie in Yingxiu is nog erger dan verwacht', zo werd een ambtenaar geciteerd.

Tot nu toe werden alleen al in de provincie Sichuan 12.000 doden officieel bevestigd. Het staatspersagentschap berichtte echter ook over de vrees dat bijvoorbeeld in het district Beichuan in plaats van de tot nog toe gemelde 5.000 doden in werkelijkheid 7.000 tot 8.000 mensen om het leven zijn gekomen. Hele rijen woonblokken zijn er ingestort, berichtte Xinhua.

Daklozen

In een omtrek van 20 kilometer werden huizen vernield. Enkele tienduizenden mensen in Sichuan raakten gewond, hebben dringend medische hulp en medicamenten nodig. Er is ook een tekort aan drinkwater, voedsel en tenten. Tienduizenden daklozen brachten een tweede nacht in open lucht door. In vele districten is ongeveer tachtig procent van de woningen vernield.

De reddingsploegen beschikken niet over het benodigde zware materiaal om de slachtoffers vanonder het puin te halen. Vele wegen in het bergachtige gebied zijn opgebroken of door rotsblokken ontoegankelijk geworden. Grondverschuivingen hebben hele dorpen van de kaart geveegd. Het lot van zo'n 20.000 mensen in drie dorpen in de omgeving van de stad Mianzhu is nog onduidelijk.

Volksbevrijdingsleger

'We doen alles wat we kunnen, maar de reddingswerken stoten op een resem problemen', zei waarnemend burgemeester van Mianyang, Lin Xin. Het Volksbevrijdingsleger heeft 20.000 soldaten naar de regio gestuurd. Nog 30.000 militairen zijn onderweg. Met 22 legervliegtuigen en 12 burgertoestellen werden de troepen naar Sichuan getransporteerd.

Een 200 man sterke reddingsploeg bereikte pas 44 uur na de aardbeving het zwaar getroffen oord Yingxiu. Door het betere weer konden woensdagmorgen voor de eerste keer ook twee militaire helikopters naar Yingxiu vliegen. Van de 2.300 overlevenden zijn er duizend zwaar gewond. 'We hebben dringend medisch personeel nodig, medicamenten, voedsel en drinkwater', zei functionaris He Biao van de regering van de hoge prefectuur Aba. Een groep soldaten bereikte dinsdagavond ook het zwaar getroffen kanton Lixian. 'Volgens hun gegevens is het aantal slachtoffers en de schade in Lixian zeer erg", citeerde Xinhua goedingelichte bronnen.

1976

De aardbeving van maandag was met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter de zwaarste in 32 jaar. In 1976 waren bij een aardbeving in de Noordoost-Chinese stad Tangshan niet zo ver van Peking 242.000 mensen om het leven gekomen.

Door de vele slachtoffers na de nieuwe aardschok zal ook het parcours van de olympische fakkeltocht gewijzigd worden, de omvang van de feestelijkheden langs het traject en het uiterlijk vertoon aan de tussenstops van de tocht zullen nu bescheidener uitvallen, kondigde het organisatiecomité in Peking aan. Aan elke tussenstation zal een minuut stilte in acht worden genomen voor de slachtoffers en onderweg zullen schenkingen ingezameld worden.

Myanmar

China heet anders dan het door een vernietigende cycloon getroffen Zuidoost-Aziatische buurland Myanmar internationale hulp uitdrukkelijk welkom.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud