Advertentie
Advertentie

Meer dan 60 doden na explosie in Indiase trein

Meer dan 60 personen kwamen om tijdens een aanslag in de nacht van zondag op maandag in een trein die India en Pakistan verbindt. Die verbinding is het symbool van het vredesproces tussen de twee rivaliserende landen. De regeringen van Pakistan en India veroordelen de aanslag, net zoals de Europese Unie. Tot nu heeft nog niemand de aanslag opgeëist.

(belga) 'Ten minste 60 personen stierven waarvan drie leden van de beschermingsdienst van de spoorwegen', meldde de Indische Minister van Spoorwegen. De minister bevestigde de geruchten van een aanslag. Er zijn explosieven teruggevonden in twee valiezen. Kort na middernacht ontplofte op de trein springstof. Twee wagons van de trein gingen in vlammen op. Volgens een woordvoerder werden na de aanslag nog drie andere ontstekingsmechanismen onschadelijk gemaakt.

De aanslag gebeurde in de buurt van Panipat in India, net op het moment dat de meeste passagiers sliepen. Er vielen naast de 66 doden ook dertien gewonden, meldt de Indiase nieuwszender NDTV. Veel van de slachtoffers zijn van Pakistaanse afkomst die in India enkele familieleden gingen bezoeken.

De motieven zijn duidelijk: het is een poging om het vredesproces tussen India en Pakistan te destabiliseren. De trein, die ook wel 'vredestrein' wordt genoemd, is een van de enige twee treinverbindingen tussen India en Pakistan.

In een persbericht spreekt de Indische Eerste Minister Manmohan Singh zijn medeleven en afgunst uit. 'De schuldigen zullen worden gestraft.'

Volgens het televisiekanaal New Delhi Television herinnert de aanslag aan die die plaatsvond in de treinen van de financiële hoofdstad van India, Bombay, in juli 2006. Toen vielen 186 doden en meer dan 800 gewonden. Deze aanslagen dwongen India om gedurende enkele maanden het vredesproces met Pakistan op te schorten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud