Meer dan 75 doden in Irak na aanslag op moskee

Meer dan 75 mensen zijn dinsdag bij aanslagen, gevechten en terechtstellingen in Irak om het leven gekomen. De zwaarste aanslag gebeurde voor een moskee in Kufa. Daar sleurde een zelfmoordterrorist 42 mensen mee de dood in.

(belga) In Basra stierven bij gevechten met Britse soldaten volgens ooggetuigen vijf militieleden van het Mahdi-leger van de sjiitische leider Moqtada al-Sadr. Negen mensen, onder wie zes politieagenten, werden bij een aanslag met springstoffen op een politiepatrouille in de Noord-Iraakse soennitische enclave Howeidjah gedood.

Veertien met kogels doorzeefde lichamen van mannen, die geblinddoekt en geboeid waren, werden in de omgeving van Mahmudiyah ten zuiden van Bagdad ontdekt, aldus Binnenlandse Zaken. De lichamen droegen sporen van folteringen en werden maandag in de buurt van een vervallen wapenfabriek gevonden aan de rand van de stad, waar maandag een aanslag werd gepleegd die het leven kostte aan 48 mensen, voor het merendeel sjiieten.

Mahmudiyah bevindt zich in een zone waar sjiieten en soennieten samenwonen en die "driehoek des doods" wordt genoemd omwille van de vele gewelddadigheden die er gebeuren.

De Iraakse nationale veiligheidsadviseur Muwaffak al-Rubai deelde dinsdag aan de pers in Bagdad mee dat Iraakse en Amerikaanse troepen verschillende leden van de gevaarlijke terreurcel Omar-Brigades hebben gedood en andere leden van de beweging, die bij al-Qaida is aangesloten, hebben gevangengenomen. Ze hadden onder meer een aanslag in de sjiitische wijk al Sadr in Bagdad gepland en uitgevoerd, waarbij 62 mensen werden gedood.

Volgens de politie en ziekenhuiskringen waren de slachtoffers van de aanslag dinsdagmorgen in Kufa, 180 kilometer ten zuiden van Bagdad, dagloners, die voor de moskee op werkaanbiedingen wachtten. Vijfenzestig mensen raakten gewond, toen de dader de in zijn busje verborgen bom tot ontploffing bracht tussen de wachtenden. In Kufa waren bij een aanslag op 6 juli al eens 13 sjiitische pelgrims gedood.

De Iraakse krant al-Sabah berichtte dat de centrale rechtbank in Bagdad 25 vermoedelijke terroristen en illegale immigranten, onder wie een Fransman, deels tot hoge gevangenisstraffen heeft veroordeeld. Volgens de krant werd de Fransman en een man uit Soedi-Arabië wegens illegale grensoverschrijding en "lidmaatschap van een terreurbende" elk tot 15 jaar cel veroordeeld.

In de maanden mei en juni vielen bij geweld tegen de Iraakse burgerbevolking zeker 5.818 doden en nagenoeg evenveel gewonden. Dat blijkt uit een mensenrechtenrapport van de Verenigde Naties, dat dinsdag werd gepubliceerd.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud