Meer dan honderd doden na bomaanslag in Irak

(belga/tijd) - De bomaanslag in de Iraakse stad Hilla heeft al 125 doden geëist. Er zijn ook zeker 133 gewonden. Dat heeft de directeur van het belangrijkste hospitaal van de stad bekendgemaakt. Het is de bloedigste aanslag sinds de Iraakse parlementsverkiezingen. De terreurgroep rond de Jordaniër Abu Mussab al-Zarqawi eiste de aanslag op het internet op.

foto epa: Een straat nabij het ziekenhuis in Hilla zit volledig onder het bloed na de bomaanslag.

Een zelfmoordterrorist bracht maandagochtend vlak voor het ziekenhuis een bomauto tot ontploffing. Het ziekenhuis zelf bleef door een betonnen muur gevrijwaard van schade, maar op het ogenblik van de ontploffing waren voor het ziekenhuis tientallen ambtenaren samengestroomd. Zij kwamen voor medische tests, met het oog op hun wederopname in de administratie van de provincie. In de buurt stonden ook tientallen marktkramers. Volgens de politie was de wagen die gebruikt werd voor de aanslag, volgestouwd met explosieven en mortiergranaten.

De groep rond de terrorist Abu Mussab al-Zarqawi heeft de aanslag opgeëist. Of het bericht op het internet authentiek is, blijft evenwel onduidelijk. Nagenoeg alle bomaanslagen in Irak worden toegeschreven aan of opgeëist door de groep-Zarqawi.

De aanslag gebeurt op het moment dat de belangrijkste Iraakse politieke groeperingen praten over de vorming van een nieuwe Iraakse regering. Die zal gedomineerd worden door Iraakse sjiieten. Hilla is een overwegend sjiitische stad. De voorbije maanden hebben soennitische opstandelingen geregeld sjiitische doelwitten aangevallen.

Het gaat om een van de zwaarste bomaanslagen van de afgelopen maanden. Op 19 december 2004 stierven meer dan 100 mensen bij twee bomaanslagen in Kerbala en Najaf. Op 24 juni 2004 kwamen bij een reeks bomaanslagen op politiestations in Mossoel, Ramadi, Fallujah, Baquba en Bagdad ook meer dan 100 mensen om het leven. De totnogtoe zwaarste dodentol van de afgelopen twaalf maanden viel te betreuren op 2 maart 2004, toen 270 mensen omkwamen bij bomaanslagen in Bagdad en Kerbala.

Volgens het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken ontplofte ook een autobom in de stad Mussayyib, zo'n 15 kilometer ten noorden van Bagdad. Over eventuele slachtoffers is voorlopig niks bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud