Meer parlementszetels moeten nieuwe kandidatuur Mugabe afschermen

In Zimbabwe moet een verhoging van het aantal zetels in de beide kamers van het parlement de macht van president Robert Mugabe (83) verder afschermen. De sinds 27 jaar regerende machthebber is door zijn ZANU(PF)-partij opnieuw als kandidaat voor het hoogste staatsambt genomineerd.

(belga) Ze wil volgens berichten in de door de staat gecontroleerde krant "The Herald" van zaterdag ook doorvoeren dat in geval van de dood of aftreding van Mugabe, geen nieuwe verkiezingen uitgeschreven worden. In plaats daarvan zal het door de ZANU(PF) gedomineerde parlement een opvolger bepalen.

Als reactie op een nationale staking nu dinsdag en woensdag kondigde de regering aan een grote politiemacht op de been te brengen. Dat moet de "intimidatie" van arbeiders verhinderen, verklaarde minister van Tewerkstelling Nicholas Goche aan de "Sunday Mail". De stakingsoproep van de vakbond ZCTU richt zich in de eerste plaats tegen de economische crisis in het land met meer dan 1.700 procent inflatie. Daarom worden minimumlonen geëist die zich rond de armoedegrens situeren.

De staking valt in een periode waarin de regering wegens haar brutaal politie-optreden tegen de oppositie wereldwijd kritiek te slikken kreeg. Mugabe verklaarde over de in politiehechtenis mishandelde oppositieleider Morgan Tsvangirai, dat deze dit zo gewild heeft. Ook een groep van aanhangers van Tsvangirai, die enkele dagen geleden op beschuldiging van terrorisme is gearresteerd, werd op aangeven van artsen zwaar mishandeld.

De buurlanden van Zimbabwe riepen na de wereldwijde protesten een bijzondere top van de SADC-regio's bijeen. Een groep van ZANU(PF)-aanhangers verklaarde aan Mugabe volgens de Zuid-Afrikaanse "Sunday Times" over deze top: "We hebben daar de volle steun gekregen, niemand heeft ons bekritiseerd".

Ook na de acht uur durende zitting van het centraal comité van de ZANU(PF) was er volgens deelnemers geen woord van kritiek op Mugabe. Het 245 leden tellende centraal comité had vrijdag de 83-jarige Mugabe opnieuw als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2008 naar voren geschoven. Die vallen samen met de parlementsverkiezingen. De ZANU(PF) wil het aantal parlementsleden van 150 optrekken naar 210 en het aantal senatoren van 66 naar 84. De oppositie heeft een boycot van de verkiezingen aangekondigd, indien ze niet plaatsvinden binnen het kader van een nieuwe grondwet.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud