Meerderheid Amerikanen ontevreden over buitenlands beleid

Een grote meerderheid van de Amerikanen maakt zich toenemend zorgen en is ontevreden over het buitenlands beleid van de regering en de reputatie van de VS in de wereld.

(belga) Dat blijkt uit de woensdag door door het peilingsinstituut Public Agenda gepubliceerde Confidence in US Foreign Policy Index (Index van het Vertrouwen in het buitenlandse VS-beleid).

De derde Index bevatte voor het eerst ook een 'Anxiety Indicator', waar op een schaal van nul tot 200 de 'angstfactor' van de modale Amerikaan wordt gemeten. De indicator eindigde op 130, aangevend dat de Amerikanen steeds meer gevaren zien en steeds minder oplossingen daarvoor. Factor 100 staat voor een neutraal standpunt (niet gerustgesteld, niet beangstigd). Van de ondervraagden zei 83 procent dat hij/zij verontrust was over de weg die in de VS in globale aangelegenheden heeft ingeslagen. Volle 64 procent gelooft dat de rest van de wereld een negatieve kijk heeft op de VS.

Volgens voorzitter Daniel Yankelovich van Public Agenda is die bezorgdheid toe te schrijven aan een waaier van thema's. 'Er is Irak, het gevaar van een terreuraanval, energieafhankelijkheid, de migratieproblematiek (en) onze tanende reputatie in de wereld', zei Yankelovich. 'De mensen zien de VS in de problemen op diverse fronten'.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud