Meerderheid Europeanen weet niet hoe Conventie werkt

(belga) - Meer dan zestig procent van de Europeanen kan geen enkele vraag beantwoorden over de werking van de 'Conventie over de toekomst van Europa'. Dat blijkt uit een ruime bevraging in opdracht van de Europese Commissie. De bevraging laat in de huidige lidstaten een grotendeels positieve houding zien tegenover de Unie.

De Commissie laat regelmatig peilen naar de houding en gevoelens in de huidige en de toekomstige lidstaten. De meest recente 'Eurobarometer' peilt vooral naar de mening in de huidige lidstaten over de toekomst van Europa.

Het goede nieuws voor de Commissie is de positieve ondertoon in de mening, het slechte nieuws is dat die mening gebaseerd is op weinig informatie. De vragen over de werking van de Conventie worden door meer dan de helft van de ondervraagden met 'weet niet' beantwoord. Daarnaast zijn er telkens nog enkele procenten die fout antwoorden.

Van alle ondervraagden zegt 63 procent nochtans voorstander te zijn van een Europese grondwet. 72 procent wil een commissaris per lidstaat behouden. 47 procent wil dat ieder land een vetorecht behoudt. 54 procent vindt het EU-lidmaatschap een goede zaak voor zijn of haar land.

Opmerkelijk is de daling van de steun voor de uitbreiding van de Europese Unie. Nog slechts 46 procent van de huidige EU-burgers is voor. In België is de steun, met uitzondering van Groot-Brittannië en Frankrijk, het kleinst met slechts 38 procent pro.

De steun voor de eenheidsmunt is in de eurozone opvallend gestegen de laatste maanden. Driekwart van de mensen die met euro's betalen, is daar tevreden over.

19959276

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud