Advertentie

Mensenrechtenorganisaties bekritiseren Israël

Richard Falk (Foto AFP) ©AFP

Toonaangevende mensenrechtenvertegenwoordigers van de Verenigde Naties hebben de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook als 'buitensporig' bekritiseerd. Volgens speciale VN-verslaggever Richard Falk, zelf een Jood, hebben de aanvallen niet alleen elk politiekantoor en elke veiligheidsinstelling van de democratisch verkozen regering verwoest, maar hebben de aanslagen ook het leven gekost aan zeer veel burgers.

(belga) - De raketaanvallen tegen burgers in Israël zijn onwettig en ongeoorloofd, maar dat geeft Israël niet het recht om het internationale humanitaire volkenrecht te overtreden. De escalatie van militaire aanvallen heeft het leven van Israëlische burgers alvast niet veiliger gemaakt.

Volgens een woordvoerster van het Israëlische leger moeten de recente aanvallen gezien worden in het licht van de 'duizenden raketaanvallen' die, sinds 2001, vanuit de Gazastrook op Israël zijn afgevuurd. Alleen al sinds de aftocht van Israël uit de Gazastrook in 2005 zouden dat 7.000 raketaanvallen zijn geweest. Het doel van Israël is om het aantal beschietingen vanuit de Gazastrook tot een minimum te reduceren.

De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) heeft, volgens woordvoerder Chris Gunness, tot nu toe de dood van 57 burgers gedocumenteerd. Bij de tot nu toe bloedigste militaire aanval zijn al meer dan 313 Palestijnen omgekomen en meer dan 1.400 zijn gewond geraakt.

Ook mensenrechtencommissaris Navi Pillay uitte bedenkingen bij het 'overweldigende' aantal slachtoffers in de Gazastrook. Pillay veroordeelde verder ook de raketaanvallen van Hamas op Israël en riep de regering van Israël op om het internationale volkenrecht niet te schenden. In het licht daarvan riep Pillay Israël op om de blokkade van de Gazastrook op te heffen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud