Merkel en Chirac streng voor Turkije - update

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt voor dat de Europese Commissie een rapport schrijft over de toetredingsonderhandelingen met Turkije ergens tussen de herfst van 2007 (verkiezingen in Turkije) en de lente 2009 (verkiezingen voor het Europees Parlement).

(belga) De Franse president Jacques Chirac is het eens met deze 'deadline'.

Duitsland en Frankrijk vinden dat de Europese Commissie momenteel niet streng genoeg is voor Turkije, en storen er zich aan dat dat land de grenzen niet opent voor handel vanuit (Grieks-)Cyprus, een EU-lidstaat. Turkije doet dit niet omdat het een totale oplossing voor het Cypriotische probleem verkiest, via de VN, en niet via de EU, omdat dit de Grieks-Cyprioten een voorsprong geeft op de Turks-Cyprioten.

"Van een ultimatum is geen sprake en evenmin - ik hoop dat Ankara dat toegeeft - willen we Turkije de duimschroeven aandraaien", zei Angela Merkel dinsdag.

De Europese diplomatie hield er rekening mee dat Merkel en Chirac het Commissievoorstel van 29 november inzake de Turkse toetredingsonderhandelingen zouden verharden. Zo was er sprake van een "deadline" die Turkije moest eerbiedigen om aan de EU-voorwaarden te voldoen. Zowel de Europese Commissie, de Duitse coalitiepartner als de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan reageerden negatief op de Frans-Duitse plannen.

EU-Commissaris Olli Rehn, verantwoordelijk voor de uitbreiding, liet weten dat deadlines in deze van geen enkel nut zijn. Verder voegde hij eraan toe dat het globale probleem-Cyprus best in het kader van de Verenigde Naties wordt opgelost.

In een telefonisch gesprek met Merkel waarschuwde Erdogan de Unie voor het begaan van een zwaarwichtige en historische fout door Turkije van de onderhandelingstafel te weren. In aanwezigheid van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt, op bezoek in Ankara, zei het hoofd van de Turkse diplomatie Abdoellah Gül dat een ultimatum contraproductief zou zijn.

De vermelding van de Europese parlementsverkiezingen intrigeert, want is niet zonder gevaar. Reeds in 2004 maakten verschillende politieke partijen, vooral radicaalrechts, van de Turkse toetreding het thema van de verkiezingen. Dat zal er in 2009 niet op minderen nu Merkel het Turkse dossier zeer expliciet aan de Europese verkiezingen koppelt.

Als alles volgens plan verloopt zal de Europese kiescampagne van 2009 reeds voldoende controversiële inhoud hebben. Op dat moment hopen de regeringsleiders immers klaar te zijn met een nieuwe (beknopte?) versie van grondwettelijk verdrag, nodig om de institutionele impasse van de Unie op te lossen.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud