Merkel komt verzwakt uit Duitse deelstaatverkiezingen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, zaterdag in Dresden op campagne met de Saksische minister-president Stanislav Tillich (l.) (foto: Reuters) ©Menziesaviation

Bij de verkiezingen voor de Duitse deelstaatparlementen van Saksen, Thüringen en Saarland heeft de CDU zondag klappen gekregen. De stembusslag is een indicatie dat Angela Merkel het moeilijk krijgt in de federale verkiezingen van volgende maand, al blijft ze de gedoodverfde winnaar.

Een maand voor de federale verkiezingen trokken zondag de kiezers in Saksen, Thüringen en Saarland naar de stembus om een nieuw regionaal parlement te kiezen. Volgens de exit polls verloor de CDU in Saarland, een regio die grenst aan de Franse grens, 13 procent. In het Oost-Duitse Thüringen gaat de CDU tien procent achteruit. In Saksen zou de CDU het wel goed doen.

De stembusslag van zondag wordt gezien als een belangrijke test met het oog op de verkiezingen van het Duitse parlement die binnen vier weken plaatsvinden. De drie staten worden momenteel geleid door ministers-presidenten van het christendemocratische CDU.

Het verlies was verwacht en leidt dus wellicht tot weinig paniek bij de CDU. In de peilingen houdt de partij van Merkel een comfortabele voorsprong van 12 tot 15 procentpunten op de sociaal-democraten van de SPD. Dit weekend leerde een peiling nog dat 87 procent van de Duitsers denken dat Merkel op 27 september een tweede termijn wint. En in twee van de drie deelstaatverkiezingen verliest de CDU dan wel fors terrein; ze blijft overal de grootste.

Toch veroorzaken de deelstaatverkiezingen van zondag nervositeit. Zowel in 2002 als in 2005 daalde de steun voor de CDU drastisch in de laatste weken van de campagne. Als dat opnieuw gebeurt, komen de kansen van Merkel in gevaar om een centrum-rechtse regering met de FDP te vormen. Mogelijks wordt ze dan opnieuw gedwongen een 'grote coalitie' met de SPD te vormen. Dat zou het haar moeilijk maken om cruciale punten van haar politieke agenda door te drukken, zoals belastingen verlagen en de kerncentrales langer open houden.

De sociaal-democratische SPD ziet de deelstaatverkiezingen van zondag alvast als een overwinning. 'Ik hoorde de laatste weken verschillende keren dat de federale verkiezingen al voorbij zijn. Deze avond toont dat dat verkeerd was', zei een stralende SPD-kopman Frank-Walter Steinmeier in Berlijn.

In Saarland staat de SPD in een goede positie om de CDU van de macht te drijven door een coalitie te sluiten met het extreem-linkse Die Linke en met de groenen. In het Oost-Duitse Thüringen is dezelfde coalitie mogelijk, al is het niet duidelijk of SPD zo makkelijk zal willen samenwerken met Die Linke, dat er meer stemmen haalde.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud