Merkel maakt kandidaten voor nieuwe regering bekend

(belga) - De voorlopig benoemde Duitse kanselier Angela Merkel heeft de kandidaten van de Union voor het toekomstige kabinet maandag officieel bekendgemaakt. Nadat ze de CDU-SCU-fractie in de Bondsdag op de hoogte bracht, deelde ze de namen mee aan de pers.

Merkel waardeerde daarbij de deskundigheid van de diverse kandidaten. Kort voor de in de late namiddag beginnende coalitieonderhandelingen bekrachtigde ze de wil om met de SPD tot een overeenstemming te komen over een grote coalitie. "Het zullen harde onderhandelingen worden", zei ze echter tegelijkertijd. Union en SPD willen echter "de keuze van de kiezer realiseren".

CDU en CSU voorzien naast Merkel als bondskanselier, CSU-voorzitter Edmund Stoiber als minister van Economie en Technologie. Voorts zou Thomas de Maizière, de huidige minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen, minister van de Bondskanselarij worden; minister van Binnenlandse Zaken wordt de vroegere CDU-partijvoorzitter Wolfgang Schäuble.

Het ministerie van Gezin gaat naar de Nedersaksische minister van Sociale Zaken Ursula von der Leyen, de huidige minister van Cultuur van Baden-Württemberg, Annette Schavan, wordt minister van Onderwijs. De Hessense politicus Franz Josef Jung moet binnenkort het ministerie van Defensie leiden. Minister van Landbouw en Consumentenzaken wordt Horst Seehofer van de CSU.

De SPD zal in het zwart-rode kabinet acht ministerposten bezetten, en maakte haar kandidaten al vorige week bekend.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud