Merkel stuwt Griekse rente hoger

Angela Merkel

De verklaring van de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat Griekenland geen financiële steun nodig heeft, doet de Griekse langetermijnrente met 14 basispunten stijgen tot 6,47 procent.

Brussel (tijd) - Merkel deed haar uitspraken in een interview met de radiozender Deutschlandfunk. Zij waarschuwde de leiders van andere EU-landen dat ze de financiële markten niet op het verkeerde been mogen zetten door 'valse verwachtingen' te scheppen. Ze mogen niet de indruk wekken dat er later deze week een beslissing wordt genomen over hulp aan Griekenland. Vorige week verklaarden de Griekse premier George Papandreou en Jose Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, dat Europa zijn intenties tot steun moet preciseren op de Europese top in Brussel op 25 en 26 maart.

Volgens Merkel moet Griekenland zelf zijn problemen oplossen. Daarmee legt ze oproepen van andere Europese leiders aan Duitsland om het Zuid-Europese land sterker te steunen, naast zich neer.

Merkel zet met haar uitspraken de financiële markten in Griekenland onder druk. De belangrijkste aandelenindex, de ASE 20, zakt 1,8 procent. De andere Europese indexen beperken het verlies tot 0,4 à 0,9 procent.

Op de obligatiemarkten vluchten beleggers in Duits papier. De Duitse langetermijnrente (10 jaar) zakt daardoor twee basispunten tot 3,08 procent. De Griekse obligaties staan flink onder druk, wat de rente 16 basispunten hoger stuwt tot 6,49 procent. De spread, een maatstaf van de geëiste risicopremie, stijgt daarmee tot 341 basispunten.

Sebastien Rousseau

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud