'Merkwaardigste verkiezingen uit geschiedenis'

(tijd) - De uitslag van de bondsdagverkiezingen heeft voor grote opwinding en verbazing gezorgd in politiek Berlijn en bij ondernemingsvertegenwoordigers. Dat zowel bondskanselier Gerhard Schröder als kandidaat-kanselier Angela Merkel het kanselierschap opeiste, werd als 'merkwaardig' en 'zorgwekkend' beschouwd. Politicologen sluiten niet uit dat de sociaal-democratische SPD aanstuurt op een minderheidsregering of nieuwe verkiezingen.

Roland Koch, minister-president van Hessen, gaat ervan uit dat de CDU alle mogelijke opties voor een coalitie zal onderzoeken behalve samenwerking met de Linkspartei PDS. 'We hebben na gisteravond zeer gecompliceerde politieke verhoudingen in Duitsland. Het is aan alle politieke partijen om daar verantwoord mee om te springen.'

Zijn partijgenoot Dieter Althaus, minister-president van Turingen en in het schaduwkabinet van Merkel voor de 'opbouw van Oost-Duitsland' verantwoordelijk, sprak van een ontnuchterende teleurstelling. De gecompliceerde uitslag brengt een snelle oplossing van de problemen in Duitsland niet dichterbij. Volgens Althaus is de treurige vaststelling dat velen in Duitsland bereidheid tot hervormingen belijden, maar als het concreet wordt, een voorbehoud maken.

Althaus wijst erop dat ook bij de Bondsdag-verkiezingen drie jaar geleden de uitslag in feite onbeslist was, met een resultaat van 38,5 procent voor zowel de SPD als de CSU.

Destijds hadden SPD en groenen dankzij het ontbreken van een vijfde partij in de Bondsdag nipt voldoende stemmen voor een kabinet. Ditmaal heeft de intrede van de Linkspartei PDS als fractie in de Bondsdag de coalitievorming verder bemoeilijkt.

CDU-politicus Friedrich Merz, die laat in de CDU-campagne werd genoemd als een mogelijke minister van Financiën, sprak van een zware dag voor de CDU en zeker ook geen eenvoudige dag voor Duitsland. Het vormen van een regering noemde hij extreem moeilijk. De minister-president van Nedersaksen, Christian Wulff (CDU), sprak zich uit voor de vorming van een grote coalitie van CDU en SPD en zei dat een daadkrachtige meerderheid nodig is.

Minister voor Consumentenzaken Renate Künast (groenen) zei dat haar partij beloond was voor de ecologische politiek en dat de groenen als het niet anders kan in de oppositie gaan om voor onze denkbeelden te strijden.

De plaatsvervangende SPD-voorzitter Heidemarie Wieczorek-Zeul noemde het resultaat een duidelijke nederlaag van Angela Merkel. De Duitse kiezer 'heeft duidelijk voor Gerhard Schröder gekozen als kanselier, welke coalitie er gevormd wordt, komt later wel aan de orde'.

Vertegenwoordigers van de Duitse ondernemingsverenigingen en werkgevers zijn teleurgesteld en bezorgd. Zij hadden gehoopt op een regeringswissel, en vooral op een duidelijk mandaat voor de christen-democraten en liberalen. 'Het zal moeilijker worden om Duitsland stabiel te regeren', zei Jürgen Thumann van de BDI. De directeur van de de groothandelsbranche verlangt een coalitie van verstand. Volgens hem is Duitsland kennelijk nog steeds niet rijp voor hervormingen en moet het bedrijfsleven die weg nu opnieuw zelfstandig volgen.

Woordvoerders van het verbond van detailhandel en handwerk riepen de partijen op zo snel mogelijk tot een akkoord te komen en een stabiele regering te vormen om de overweldigende problemen waarvoor het land staat zo snel mogelijk op te lossen. Het werkgeversverbond van de metaalsector riep de partijen op het land opnieuw te brengen tot economische groei en het land te behoeden voor een lange periode van politieke onstabiliteit.

De vakbondskoepel DGB meent dat het resultaat duidelijk aantoont dat het Duitse volk geen afstand wil doen van verworven rechten en zei deze duidelijke keuze van de Duitsers bij de komende onderhandelingen over een coalitie te verdedigen.

23856860

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud