Mexicaanse griep in Israël en Schotland

Een reiziger op de luchthaven van Barcelona draagt een beschermingsmasker (Foto AFP) ©AFP

De Mexicaanse griep verspreidt zich verder. Dinsdag wordt bevestigd dat zowel in Israël als in het Verenigd Koninkrijk gevallen van het virus zijn vastgesteld. In België bleken zes mogelijke gevallen loos alarm te zijn. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar staat van paraatheid opgetrokken tot alarmfase 4.

(belga/tijd) - Het Interministerieel Commissariaat Influenza liet in de vooravond weten dat het zes mogelijke gevallen van Mexicaanse griep in ons land onderzocht. Het ging om drie kinderen en drie volwassenen die recent in het door de griepvariant getroffen gebied verbleven.

De Mexicaanse overheid gelooft dat ze de verspreiding van het griepvirus een halt kan toeroepen. Het virus zal geen grotere impact krijgen dan het nu heeft, heeft minister van Financiën Agustin Carstens zaterdag beloofd.

'We denken dat het binnen de perken gehouden kan worden en dat het geen al te grote vormen zal aannemen', aldus Carstens over het virus, in de marge van een driemaandelijkse ontmoeting met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Werelbank. 'De regering treedt krachtig en vastberaden op', voegde hij eraan toe.

Pandemie?

Het griepvirus heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) echter 'pandemisch potentieel'. De Amerikaanse overheid denkt dat het virus 'niet in bedwang kan worden gehouden'. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton raadt Amerikanen alvast af om naar besmette gebieden af te reizen.

De WHO heeft ondertussen de staat van paraatheid opgetrokken tot alarmfase 4. Dat wil zeggen dat de WHO gelooft in de mogelijkheid van een massale uitbraak. Een woordvoerder van de WHO zei maandag al dat in de VS aan een vaccin wordt gewerkt.

Verspreiding

In de VS duiken meer en meer gevallen op, terwijl ook in Canada en Nieuw-Zeeland enkele gevallen bevestigd zijn. Dichter bij huis zijn enkele gevallen van Mexicaanse griep bevestigd in Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Niermand zou echter in levensgevaar zijn.

In Frankrijk worden enkele zieken van nabij gevolgd, maar daar is nog geen bevestiging dat het om de ziekte zou gaan. Ook in Nieuw-Zeeland, Australië, Brazilië, Peru, Colombia, Denemarken en Italië wordt gevreesd voor het virus, maar werden nog geen gevallen bevestigd.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud