Michael Howard geeft ontslag op congres Britse Conservatieven

(belga) - Michael Howard heeft donderdag zijn ontslag gegeven op het Tory-congres in het Engelse Blackpool. Howard stond nauwelijks twee jaar aan het hoofd van de Britse conservatieve partij. Hij riep zijn partijgenoten op zijn opvolger te steunen.

'Als je blundert in het echte leven, kan je je job verliezen, (...) en daarom neem ik ontslag', verklaarde de 54-jarige Howard. Met zijn ontslag erkent hij zijn verantwoordelijkheid bij de derde opeenvolgende verkiezingsnederlaag van de Tories tegenover de Labour-partij van Tony Blair in mei.

Howard heeft niet laten blijken wie van de vijf kandidaat-opvolgers zijn voorkeur wegdraagt. De vijf kandidaten hebben hun programma voorgesteld aan de militanten tijdens het congres.

De naam van zijn opvolger zal gekend zijn na een verkiezingsprocedure van twee rondes. Alleen de 198 conservatieven van het House of Commons kiezen twee kandidaten tijdens de eerste stemronde. Als de twee finalisten bekend zijn, mogen de zowat 300.000 partijmilitanten beslissen wie partijleider wordt. Hun keuze wordt op 6 december bekendgemaakt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud