Miljoen Italianen betogen tegen begroting 2005

(belga) - Miljoenen Italianen hebben dinsdagmorgen met een algemene staking geprotesteerd tegen de economische en sociale politiek van de regering van de Italiaanse premier, Silvio Berlusconi. Verschillende overheidsgebouwen, postkantoren en enkele banken blijven de hele dag gesloten.

'In totaal zijn meer dan een miljoen mensen op straat gekomen', stelt Sergio Betti, verantwoordelijke van CISL, één van de drie vakbonden die de staking organiseerden.

De drie grote Italiaanse vakbonden CGIL (links), CISL (katholiek) en UIL (gematigd), vertegenwoordigen samen ongeveer 12 miljoen leden. Ze willen met de algemene staking van vier uur (acht in de overheidssector) protesteren tegen de Italiaanse begroting van 2005 die Berlusconi vorige week aankondigde. Berlusconi wil in totaal voor ongeveer 8 miljard dollar besparen in de publieke sector.

De belangrijkste demonstraties hadden plaats in Rome, Milaan, Turijn en Venetië. De algemene staking, die om 9.30 uur begon, had ook effect op de transportsector. De nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia annuleerde 136 vluchten, waarvan 66 internationale. In het centraal station van Rome werden ook een zestal verbindingen richting verschillende grote Italiaanse steden geschrapt.

Voorts verschenen dinsdag enkel de kranten die politiek gezien het dichtst bij de Italiaanse regering Berlusconi aanleunen, zoals Libero, Il Mattino en Il Giornale.

De algemene staking is al de vijfde die tegen Silvio Berlusconi wordt gehouden sinds hij drie jaar geleden aantrad als regeringsleider. De oppositie steunt de staking.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud