Milosevic mag zichzelf blijven verdedigen

De beroepskamer van het Internationaal Strafhof voor ex-Joegoslavië in Den Haag heeft maandag bevestigd dat voormalig Joegoslavisch president Slobodan Milosevic zich moet laten bijstaan door advocaten. Wel stelde de beroepskamer uitdrukkelijk dat Milosevic zijn verdediging mag blijven leiden.

De beroepskamer bevestigde de aanstelling van de advocaten, maar veranderde de bijhorende modaliteiten. Zolang Milosevic over de nodige fysieke mogelijkheden beschikt, zal hij de verdediging zelf kunnen leiden, zo verklaarde woordvoerder Jim Landale van het Strafhof maandag.

Op 2 september hadden de rechters in eerste aanleg geoordeeld dat Milosevic een beroep moest doen op advocaten. De hoge bloeddruk en de hartklachten van de voormalige president zorgden immers al te vaak voor vertragingen in het proces.

De beslissing was zeer tegen de zin van Milosevic, die advocaat is en zijn eigen verdediging wil voeren. Hij ging in beroep en weigerde intussen samen te werken met zijn advocaten, de Britten Richard Kay en Gillian Higgins. Ook de meeste getuigen van de verdediging weigerden samen te werken met de aangestelde advocaten.

De uitspraak in beroep bewandelt dus een middenweg. Milosevic mag zijn eigen verdedigingsstrategie bepalen en getuigen oproepen en ondervragen. Indien hij opnieuw ziek wordt, moeten zijn advocaten de zaak overnemen.

Milosevic wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlogen in de Balkan in de jaren negentig.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud