Minitop over bankgeheim

Ministers van Financiën Luc Frieden, Hans-Rudolf Merz en Josef Proell ©EPA

Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk spraken zich zondag uit voor het bankgeheim en eisen in de voorbereidende gesprekken van de G20-top betrokken te worden. In april houdt de G20 een bijeenkomst over de financiële crisis en het aanpakken van de belastingparadijzen is een van de agendapunten. Zwitserland, Luxemburg en Oostenrijk vrezen op een zwarte lijst van belastingparadijzen terecht te komen door het in stand houden van het bankgeheim. De verklaringen van de drie landen komen er na een minitop in Luxemburg waar ze overeenkwamen om met één stem te spreken.

(tijd) - 'De debatten over het bankgeheim worden gevoerd in organen waarin wij niet vertegenwoordigd zijn, zoals de G20', verklaarde Luc Frieden, de Luxemburgse minister van Financiën. 'We eisen te mogen deelnemen aan de debatten waar de lijst van fiscale paradijzen wordt besproken.'

Frieden ontmoette zondag zijn Zwitserse en Oostenrijkse ambtsgenoten. De drie landen hanteren momenteel het bankgeheim en zijn niet van plan dat op te geven. 'Het bankgeheim heeft niets te maken met de financiële crisis', aldus Josef Pröll, de Oostenrijkse minister van Financiën. De drie landen zijn wel bereid om te helpen in de strijd tegen fiscale fraude.

Duitsland en Frankrijk zijn er voorstander van om Zwitserland op de zwarte lijst te voegen. De Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg steunde zondag echter het Zwitserse bankgeheim. Zwitserland kwam onder vuur nadat UBS de namen moest vrijgeven van 300 Amerikaanse clienten om vervolging te voorkomen, een actie die volgens de Zwitserse beleidsmakers 's lands economie kan schaden.

De G20 is een groep bestaande uit de 19 grootste economieën en de Europese Unie. Op 2 april komen ze samen in Londen om te trachten de transparantie van het internationale financiële systeem te verhogen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud