Advertentie
Advertentie

Minstens 90 doden bij zelfmoordaanslag in Hilla

Bij een dubbele zelfmoordaanslag in de buurt van Hilla, ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, zijn dinsdag minstens 90 doden en 160 gewonden gevallen. Dat is vernomen van de veiligheidsdiensten.

(belga) Twee mannen brachten de bommen die ze bij zich droegen, tot ontploffing te midden van een groep van sjiitische pelgrims. De pelgrims waren op weg naar de heilige stad Kerbala.

'We hebben de lichamen van 90 mensen binnengekregen, die op slag dood waren, 160 anderen krijgen verzorging', verklaarde dokter Mohammed al-Timini van de spoeddienst van het ziekenhuis in Hilla. 'Een vijftigtal patiënten verkeert in levensgevaar. Bijna 80 procent van de slachtoffers zijn jongemannen, maar er zijn ook vrouwen en kinderen bij', voegde hij eraan toe.

'De dubbele zelfmoordaanslag gebeurde dinsdagnamiddag op straat in Nadir, twee kilometer ten zuiden van Hilla. Beide mannen droegen explosievengordels, die ze midden een groep pelgrims ontstaken', aldus luitenant Karim al-Hamzawi van de politie van Hilla. De slachtoffers waren sjiitische pelgrims die te voet op weg waren naar de heilige stad Kerbala, een 20-tal kilometer ten westen van Hilla.

In Kerbala vieren de sjiitische moslims komend weekeinde de 40ste dag na de dood van imam Hoessein. De kleinzoon van de profeet Mohammed werd in het jaar 680 gedood door de soennitische dynastie van Omajjaden. De sjiieten vieren zowel de sterfdag van Hoessein alsook de 40ste dag na diens dood. Die dag betekent het einde van de rouwperiode.

Rond Kerbala, waar het mausoleum van Hoessein staat, werden volgens een politiewoordvoerder reeds 8.000 agenten geposteerd om de pelgrims te beschermen. Er worden meer dan een miljoen bezoekers verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud