'Mogelijk dubbel zoveel olie in Irak als vermoed'

Irak beschikt mogelijk over bijna dubbel zoveel aardoliereserves als tot dusver werd vermoed. Experten van het Amerikaanse consultancybedrijf inzake energie IHS gaan er, na intensief bodemonderzoek, van uit dat in het woestijngebied in het westen van het land nog zo'n 100 miljard vaten (van 159 liter) kunnen opgehaald worden.

Een raffinaderij in het olieveld van Kirkoek - foto bloomberg

(belga) - Dat schrijft donderdag de Britse zakenkrant Financial Times.

Als die analyse -die niet echt als een verrassing komt- klopt, betekent dit dat Irak na Saoedi-Arabië over de grootste oliereserves ter wereld beschikt. Momenteel staat Irak nog op de derde plaats, na de Saoedi's en Iran. In oliemiddens gold Irak al enkele jaren als het mogelijke nieuwe El Dorado.

Een en ander maakt het belang van Irak duidelijk voor de internationale oliegiganten die megawinsten kunnen opstrijken van zodra of in het geval het 'conflict' in het land wordt overwonnen, schrijft de krant. Die winsten worden des te groter mocht het Iraakse parlement de door de Amerikanen opgestelde oliewet goedkeuren, volgens dewelke de olie-industrie enkel nominaal in overheidshanden blijft, maar die de multinationals via variaties op de PSA's (Production Sharing Agreements) toestaat het leeuwendeel van de oliewinsten op te strijken. Daarbij komt dat de olie zich relatief goedkoop laat oppompen en dat het zwarte goud onder de Iraakse bodem van uitstekende kwaliteit is (en amper nog raffinage behoeft).

De IHS-studie baseert zich op gegevens, waaronder geologische analyses, die zowel voor als na de Anglo-Amerikaanse invasie van maart 2003 werden gewonnen. IHS-deskundige Robert Mobed had het in de krant over 'unieke mogelijkheden' en een 'gouden kans' voor het westerse bedrijfsleven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud