Moord op Van Gogh was geen eenmansactie

(tijd) - Nederland gist naar de achtergronden van de moord die dinsdagochtend op de cineast en columnist Theo Van Gogh gepleegd werd. De Nederlandse minister van Justitie, Piet-Hein Donner, verklaarde aanvankelijk dat het vermoedelijk een eenmansactie was. Maar inmiddels heeft de politie in Amsterdam al acht arrestaties verricht.

Dat schrijft De Tijd. De afgelopen twee dagen pakte de politie bij vijf huiszoekingen in Amsterdam zes Marokkanen, een Spanjaard van Marokkaanse afkomst en een Algerijn op. De politie nam ook fundamentalistische literatuur in beslag. Vorig jaar werden in dezelfde panden ook al enkele mannen aangehouden, omdat ze verdacht werden van betrokkenheid bij terroristische misdrijven. Zij kwamen later weer vrij. De 26-jarige verdachte van de moord op Van Gogh heeft volgens de politie verbleven hebben op de vijf adressen. Het is nog niet duidelijk welke relatie hij had met de acht gearresteerde mannen.

Minister Donner zei dinsdagavond nog dat de man, een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst, waarschijnlijk als 'solist' had geopereerd. Hij geloofde wel dat de verdachte handelde uit 'radicaal-islamitische overtuigingen'. Uit de brief die hij op het lichaam van de columnist had achtergelaten, blijkt volgens het Amsterdamse parket inderdaad dat de verdachte Van Gogh om religieuze motieven heeft omgebracht. Van Gogh stond bekend als een felle criticus van de islam. Na een samen met de liberale politica Ayaan Hirsi Ali opgenomen film over vrouwenmishandeling in de islam, kreeg hij veel bedreigingen uit die hoek.

Nederlandse media meldden de afgelopen dagen dat de moordverdachte uit Amsterdam een bekende is van de terreurverdachte Samir A. uit Rotterdam. Samir A. werd in juni van dit jaar al door de Nederlandse autoriteiten opgepakt. De 18-jarige Marokkaanse jongeman zou aanslagen voorbereid hebben. Volgens de Nederlandse justitie had hij uitgezocht of het parlementsgebouw in Den Haag, de kerncentrale van Borssele in Zeeland, en de luchthaven Schiphol geschikte doelwitten waren voor terreurdaden. Zijn arrestatie leidde tijdens de zomer tot een verhoogd terreuralarm in Nederland.

De Rotterdamse Marokkaan ontpopte zich tijdens de eerste zittingsdag van zijn strafzaak, die in september plaatsvond, als een echte 'Jihad-strijder' die graag voor zijn geloof wilde sterven. Hij was anderhalf jaar geleden al naar Tsjetsjenië afgereisd om met zijn moslimbroeders tegen de Russen te vechten. Maar hij geraakte nooit op het slagveld in de Kaukasus.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten houdt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moslimextremisten in Nederland scherp in de gaten. Zo'n 150 islamieten worden permanent gevolgd. De verdachte van de moordaanslag op Van Gogh behoorde niet tot die selecte groep, maar verkeerde volgens de regering wel 'in hun omgeving'. Verschillende fracties in het Nederlandse parlement willen dan ook weten waarom deze man niet geschaduwd werd.

De politici in Den Haag zijn al langer ontevreden over de manier waarop het kabinet-Balkenende en de AIVD het moslim-extremisme bestrijden. Een afgevaardigde van de Lijst Pim Fortuyn herhaalde na de aanslag op Van Gogh dat moskeeën die extreme opvattingen propageren harder aangepakt moeten worden. De liberale voorman Van Aartsen vindt dat de regering bovendien radicale imams sneller het land moet uitzetten. De Nederlandse regering heeft al maatregelen genomen om mogelijke terroristen makkelijker te kunnen vervolgen. Enkele processen zijn in Nederland spaakgelopen omdat de rechter informatie van de AIVD niet wilde toelaten als bewijsmateriaal. Door een wetswijziging moet toch mogelijk worden om de gegevens van de geheime dienst in de rechtszaal te gebruiken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud