Moordenaar Anna Lindh krijgt levenslang

(belga) - De moordenaar van de voormalige Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh, Mijailo Mijailovic, is donderdag door het Zweedse Hooggerechtshof tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De hoogste gerechtsinstantie van het Scandinavische land annuleert daarmee een uitspraak van het Hof van Beroep van Stockholm.

Dat had de 25-jarige Mijailovic in juli veroordeeld tot internering in een psychiatrische instelling. Het argument luidde dat de man op het moment van de moord ernstige psychische stoornissen vertoonde en dus niet toerekeningsvatbaar was. Het Zweedse Hooggerechtshof denkt daar nu anders over.

Mijailovic was in maart in eerste aanleg ook al tot levenslang veroordeeld. De 46-jarige Lindh werd op 10 september 2003 neergestoken in een winkelcentrum in Stockholm, waar ze zonder lijfwachten inkopen deed. De populaire politica overleed 's anderendaags aan de gevolgen van haar verwondingen.

Mijailovic verklaarde aan de vooravond van zijn proces in januari 2004 dat hij Lindh neerstak omdat stemmen in zijn hoofd hem daartoe hadden aangezet. Hij heeft echter steeds ontkend dat hij de bedoeling had haar te doden.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud