Moqtada Al Sadr eist garanties voor vertrek coalitietroepen

(belga) - De radicale sjiitische leider Moqtada al-Sadr (30) eist garanties voor het vertrek van de coalitie in Irak. Dat staat in een communiqué verspreid vanuit zijn kwartier in Najaf, in het centrum van Irak.

'We vragen van de coalitietroepen garanties voor hun vertrek', bevestigt Moqtada Al Sadr. In de moskee van Kufa wordt een zitstaking gehouden als protest tegen de gewelddadigheden in Najaf die zondag 22 doden en meer dan 200 gewonden eisten.

In het communiqué van Moqtada Al Sadr staat een aantal eisen. 'De wapens, het geld en de uitrusting van de coalitietroepen zwakt onze vastberadenheid niet af. De dood en het martelaarschap zijn ons levenslot. Het is de wil van God', luidt het.

Moqtada Al Sadr eist ook dat de krant Hawza al-Natiqa, die vorige week door de Amerikaanse troepen werd gesloten wegens aanzetten tot geweld, haar redactie opnieuw opstart. Andere eisen zijn de vrijlating van mensen die geen enkele misdaad hebben begaan en de stopzetting van terreuracties en willekeurige arrestaties.

Moqtada Al Sadr wil ook dat de 'misdaden begaan door de bezettingstroepen, aan het licht komen, opdat de verantwoordelijken kunnen berecht worden'. De radicale sjiitische leider riep tevens op de oud-Irakese dictator Saddam Hoessein publiekelijk te berechten.

Moqtada Al Sadr staat erom bekend zijn volgelingen op te zwepen. Zijn activisme hindert de hoogste religieuze en politieke autoriteiten in de sjiitische gemeenschap.

Net als zijn vader Mohammed Sadek Sadr, die in 1999 door de troepen van Saddam Hoessein vermoord werd, toont Moqtada Al Sadr zich een hevig tegenstander van de Amerikaanse bezetting van Irak. Hij leidt het 'Mahdi leger', dat bestaat uit verschillende duizenden strijders.

21273957

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud