Mugabe en Tsvangirai ondertekenen akkoord

foto bloomberg ©BLOOMBERG

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai hebben maandag in Harare een historisch akkoord ondertekend over een regering van nationale eenheid. De overeenkomst moet een einde maken aan de politieke crisis in het land.

(tijd) - De overeenkomst, die een einde maakt aan acht weken onderhandelingen, maakt een einde aan het machtsmonopolie dat Mugabe al 28 jaar in handen had.

Hoewel de details van de overeenkomst nog niet bekend gemaakt zijn, is het wel duidelijk dat Mugabe president blijft. Tsvangirai wordt eerste minister en Arthur Mutambara, voorzitter van een kleine dissidente oppositiepartij wordt vice-eerste minister, kondigde de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, die de onderhandeling in goede banen heeft geleid, aan.

Mugabe en Mbeki kregen een staande ovatie toen ze de conferentiezaal van het Rainbow Towers Hotel binnenstapten, waar honderden partijleden, journalisten en diplomaten waren verzameld.

Hoewel de MDC-partij van Tsvangirai de meerderheid van de stemmen binnenhaalde bij de laatste verkiezingen en dat sommige leden de overeenkomst dan ook minder gunstig vonden, waren ook daar lachende gezichten te zien.

De nieuwe regering zou volgens staatsmedia 31 leden hebben: 15 voor Zanu-PF van Mugabe, 16 voor MDC, waarvan er drie naar Mutambara's oppositiepartij gaan. Mugabe zou de controle over defensie en de intelligentiediensten behouden, MDC eiste dan weer de controle over de politie. MDC zou ook het ministerie van Financiën verzekerd hebben.

In Zimbabwe reageert men voorzichtig tevreden over de overeenkomst, die wordt gezien als de eerste stap om de economie herop te bouwen en een einde te maken aan de verdeling die is ontstaan in het land na negen jaar onderdrukking door de 84-jarige Mugabe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud