Mugabe uitgeroepen tot nieuwe president Zimbabwe

In Zimbabwe is uittredend president Robert Mugabe zondag uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen waarin hij de enige kandidaat was, nadat de kandidaat van de oppositie zich had teruggetrokken. Mugabe (84), die het land al 28 jaar regeert, behaalde een overweldigende meerderheid.

Oppositieleider Morgan Tsvangirai (foto)

(tijd) - 'Ik verklaar (...) de genaamde Mugabe, Robert Gabriel, tot verkozen president van Zimbabwe', verklaarde de verantwoordelijke voor de presidentiƫle stembusgang, Lovemore Sekeramyi, na de verkiezingsresultaten provincie per provincie te hebben voorgelezen.
Volgens Sekeramyi behaalde Mugabe 2.150.269 stemmen.

Oppositiekandidaat Morgan Tsvangirai (56), die zich vorige week zondag terugtrok wegens geweld tegen zijn aanhangers, kreeg 233.000 stemmen. Zijn naam stond vrijdag nog steeds op het stembiljet bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, waarvan de eerste ronde in maart door Tsvangirai gewonnen was.
Er werden 131.481 stembiljetten ongeldig verklaard. De opkomst bedroeg 42,37 procent van de zowat 5,9 miljoen ingeschreven kiezers.
De Duitse Bondskanselier Angela Merkel noemde de verkiezing een 'farce'. Ook de Europese Unie is niet zinnens de uitslag te erkennen. VS-president Bush roept op tot extra sancties tegen het regime.

Afrikaanse waarnemers hebben de omstreden stembusslag in Zimbabwe omschreven als noch vrij, noch fair. De waarnemers roepen op tot de organisatie van nieuwe verkiezingen.

'De sfeer in het land heeft niet geleid tot vrije, faire en geloofwaardige verkiezingen', zei de leider van de missie van het pan-Afrikaans parlement (PAP), Marwick Khumalo, tijdens een persconferentie in Harare.

'Er moeten zo snel mogelijk voorwaarden komen voor nieuwe vrije, faire en geloofwaardige verkiezingen, aldus de man die aan het hoofd staat van vijftig Afrikaanse waarnemers. 'Het politieke klimaat in het land was gespannen, vijandig en vluchtig. De verkiezingscampagne werd gekenmerkt door intimidaties, geweld, ontvoeringen, en doden.'

Intussen heeft oppositieleider Morgan Tsvangirai, die zich had teruggetrokken voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wegens het toenemende geweld, aangekondigd te willen onderhandelen over een deling van de macht en een regering van nationale eenheid om het land uit de crisis te helpen. Tegelijk bood de oppositieleider de Zimbabwaanse president Robert Mugabe zondag de post van 'nominaal' staatshoofd aan. In de voorgestelde overgangsfase van Tsvangirai zouden een nieuwe grondwet en nieuwe verkiezingen voorbereid moeten worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud