Mysterieuze longziekte velt twee Amerikaanse soldaten in Irak

(belga) = Twee Amerikaanse soldaten zijn in Irak aan de gevolgen van een mysterieuze longontsteking gestorven. Dat maakte een woordvoerder van de geallieerde strijdkrachten dinsdag in Bagdad bekend en is intussen ook bevestigd door het Pentagon. Sinds begin maart werden bij ruim 100 soldaten symptomen van de ziekte vastgesteld. In totaal moesten 15 militairen geëvacueerd worden.

Tien van die 15 zwaar getroffen soldaten zijn intussen genezen, drie zieken zijn nog in behandeling en twee soldaten zijn gestorven. Naast de gevallen in Irak, zouden ook soldaten in Qatar, Koeweit en Oezbekistan getroffen zijn.

De ziekte is in diverse gebieden en verspreid over verschillende maanden opgedoken. De soldaten zaten ook niet in dezelfde legereenheid. De woordvoerder van de geallieerden bevestigde dat specialisten zich over de ziekte buigen. Volgens CNN zijn artsenteams naar het medische centrum van de VS-strijdkrachten in het Duitse Landstuhl en naar Irak gestuurd. In Landstuhl zouden meerdere zieken behandeld worden.

De artsen zullen de oorzaken voor de ongewone toename van het aantal zieken opsporen en nagaan of er een verband tussen de verschillende gevallen bestaat. Twee artsen uit Landstuhl, een epidemioloog en een specialist op het vlak van infectieziekten, zullen de patiënten onderzoeken. Andere experten zullen in Irak bodem-, water- en luchtstalen verzamelen.

Medische specialisten sluiten uit dat het om SARS gaat. Momenteel zijn er ook geen bewijzen dat de ziekte veroorzaakt werd door chemische of biologische wapens, zegt CNN, al zijn er geruchten dat de symptomen sterk lijken op deze die voorkomen na contact met verarmd uranium.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud