NASA knapt alsnog Hubbletelescoop op

De Hubble Ruimtetelescoop HST krijgt toch nog een laatste en vierde opknap- en herstelbeurt, zo heeft NASA-hoofd Michael Griffin dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie die live op NASA TV was te volgen.

(belga) Na het dodelijke ongeluk met het ruimteveeer Columbia op 1 februari 2003 werd het Amerikaanse ruimtevaartbeleid geheroriënteerd en kwamen er ook strengere veiligheidsnormen voor de resterende shuttlevluchten tot 2010. Daardoor kwam een geplande laatste servicemissie naar de Hubble, de 'Rolls Royce van de astronomie', te vervallen. Een robotmissie bleek onhaalbaar. Er volgde niet alleen protest van de internationale wetenschappelijke gemeenschap, maar ook van het Congres.

Toen Griffin begin 2005 het roer overnam van Sean O'Keefe bij de NASA, opende hij de deur weer op een grote kier. Na maandenlang wikken en wegen binnen het Amerikaanse ruimtevaartbureau gaf hij dan toch groen licht voor een servicemissie die in principe in 2008 haar beslag moet krijgen.

Zodoende wordt de Hubble van een voortijdige dood gered en zou de reusachtige kijker het nog tot 2012 à 2013 kunnen volhouden.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud