NAVO neemt bevel over vredestroepen Afghanistan over

(belga) - Na zes maanden hebben Duitsland en Nederland maandag het bevel over de ISAF-troepen in Afghanistan aan de NAVO overgedragen.

De internationale stabilisatiemacht ISAF voor Kaboel en omgeving telt 4.600 soldaten uit dertig landen, waarvan de helft lid is van het Atlantisch Bondgenootschap. Sinds de oprichting van de ISAF in december 2001 was het bevel achtereenvolgens in de handen van de Britten, de Turken, en dan de Duitsers en Nederlanders samen. De NAVO vervult voor de eerste keer sinds de oprichting in 1954 een missie buiten Europa

Bij de officiële ceremonie in Kaboel zijn ook de doden van de Duits-Nederlandse inzet in dat land herdacht. De Duitse minister van defensie Peter Struck waarschuwde voor het hervallen in 'chaos en anarchie'. Afghanistan mag nooit meer het thuisland van het internationale terrorisme worden. De internationale gemeenschap moet voort inspanningen doen voor het behoud van de vrede in het broze land.

De bewindsman uitte zijn bezorgdheid over 'activiteiten van krachten binnen en buiten Afghanistan' die het land willen destabiliseren.

De Afghaanse president Karzaï dankte de ISAF voor de inzet voor veiligheid en stabiliteit in zijn land.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud