NAVO waakt over veiligheid in zuiden van Afghanistan

De NAVO is sinds maandag bevoegd voor de veiligheid in het roerige zuiden van Afghanistan. De ambassadeurs van de 26 lidstaten raakten het er vrijdag over eens dat de troepen van de internationale coalitie (onder leiding van de VS) het commando over het zuiden overdragen aan de door de NAVO geleide ISAF-vredesmissie.

(foto belga) Jaap de Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de NAVO

(belga) - NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer sprak van een historische dag voor de alliantie. 'Het is een van de grootste uitdagingen waar de NAVO ooit ingestapt is', zo zei de Hoop Scheffer.

Het was al langer bekend dat de NAVO vanaf eind juli-begin augustus actief zou worden in het zuiden van Afghanistan. De ISAF-missie beperkte zich aanvankelijk tot de hoofstad Kaboel en omgeving, maar breidde zich geleidelijk uit naar het noorden en westen van Afghanistan. Sinds maandag bestrijkt het bondgenootschap driekwart van het Afghaanse grondgebied, goed voor ongeveer 18.000 militairen.

Canada, Groot-Brittanniƫ en Nederland hebben het merendeel van de troepen geleverd om de uitbreiding van ISAF naar het zuiden van Afghanistan mogelijk te maken.

De uitbreiding van ISAF naar het zuiden komt er op een moment dat Afghanistan het ergste geweld kent sinds de val van het talibanregime in 2001. Restanten van de taliban hebben zich de laatste maanden steeds meer laten gelden. Maandag nog vielen acht doden bij een de ontploffing van een bomauto in het oosten van het land. Het vermoedelijke doelwit, provinciegouverneur Gul Agha Shirzai, kwam zonder kleerscheuren uit de aanslag.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud