Advertentie

Navo wijst veiligheidsgesprekken met Rusland af

Jaap de Hoop Scheffer (Foto Reuters) ©REUTERS

Navo-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer wijst elk gesprek met Rusland over een nieuwe veiligheidsstrategie af zolang Moskou doorzet met plannen om militaire basissen te bouwen in de afvallige Georgische regio's.

(belga) - Dat heeft hij zaterdag gezegd op een belangrijke veiligheidsconferentie in München.

"Ik zie niet in hoe we zo'n discussie over een nieuwe veiligheidsarchitectuur kunnen voeren zolang Rusland doorzet met plannen om basissen te bouwen in Georgië. Dat kan niet genegeerd worden, en het kan niet het fundament worden van de nieuwe architectuur", verklaarde de Hoop Scheffer in München.

De Russische president Dmitri Medvedev pleit al enige tijd voor een debat over een nieuwe veiligheidsstrategie "van Vancouver tot Vladivostok". Hij denkt aan een  akkoord dat de relaties tussen Rusland en het westen stabiliseert en een duurzame vrede zou moeten bewerkstelligen voor Europa, Noord-Amerika en Centraal-Azië.

Javier Solana, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid van de Europese Unie, hield de aanwezigen op de prestigieuze conferentie dan weer voor dat de oproep van Medvedev ernstig genomen moet worden. "Europa en de VS moeten zich engageren in dit debat", zei hij.

Hoewel Medvedev tot dusver weinig details verstrekte, gaan westerse waarnemers ervan uit dat hij de uitbreiding van de westerse invloedssfeer naar de buurlanden van Rusland wil een halt wil toeroepen.

Zowel Solana als de Hoop Scheffer beklemtoonde dat de Europese landen vrij hun geallieerden moeten kunnen kiezen. "Zo'n akkoord mag geen enkel land het recht geven om een ander land te beletten toe te treden tot de Navo", stelde de secretaris-generaal van de alliantie.

Medvedev lanceerde de oproep in juni vorig jaar, toen spanningen tussen Moskou en Washington toenamen over de installatie van een Amerikaans antirakettenschild in Europa en de mogelijke Navo-toetreding van Oekraïne en Georgië. De verstandhouding werd nog meer verstoord na de Russische inval in de afvallige Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië.

Om het vertrouwen te herstellen, kunnen de Navo en Rusland volgens de Hoop Scheffer samen proberen om de stabiliteit te herstellen in Afghanistan. De operatie in Afghanistan kan volgens de Nederlander ook een goed platform vormen om de samenwerking met de Europese Unie te versterken, zoals onlangs werd bepleit door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy.

Beide leiders geven acte de présence in München. Blikvanger van de conferentie is echter de nieuwe Amerikaanse vicepresident Joe Biden, die later op zaterdag het nieuwe veiligheidsbeleid van Washington uit de doeken zal doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud