Nazi-jager Simon Wiesenthal overleden

(belga) - Simon Wiesenthal is in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen op 96-jarige leeftijd overleden. Wiesenthal, een jood, overleefde de Holocaust en na de Tweede Wereldoorlog verwierf hij faam als nazi-jager. Het naar hem genoemde Simon Wiesenthal Center in Los Angeles heeft het overlijden bekendgemaakt.

Simon Wiesenthal (foto: epa) is één van de bekendste overlevenden van de concentratiekampen. Na de Anschluss (1938) kwam de in Buczacz - nu in Oekraïne, toen nog deel van Oostenrijk-Hongarije - geboren architect terecht in de kampen van Lvov en Mauthausen.

Na de Tweede Wereldoorlog was Wiesenthal betrokken bij het opsporen, arresteren en voor de rechter brengen van meer dan duizend nazi's. De beroemdste was Adolf Eichmann, de SS'er die verantwoordelijk was voor het transport van miljoenen joden, zigeuners, homoseksuelen en geestelijk 'gehandicapten' naar de doodskampen.

Wiesenthal verwierf gaandeweg de reputatie van 'het geweten van de holocaust'. Bij zijn pensionering kon hij opgelucht vaststellen: 'Mijn taak zit er op, ik heb de massamoordenaars gevonden die ik zocht'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud