Nederland: 'Negeer uitslag Zimbabwe'

©BLOOMBERG

Nederland roept alle regeringen en internationale organisaties op de uitslag van de presidentsverkiezingen in Zimbabwe niet te erkennen. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken verklaarde dat zaterdag in een reactie op berichten dat Robert Mugabe de overwinning van de verkiezingen claimt.

(belga) - "Mugabe (foto: bloomberg) heeft door het geweld tegen de oppositie en tegen de bevolking het morele recht verspeeld om het volk van Zimbabwe te regeren en naar buiten toe te vertegenwoordigen", aldus Verhagen. Volgens hem waren de verkiezingen een farce en is de uitslag van nul en generlei waarde. Hij betreurt het dat de VN-Veiligheidsraad niet tot overeenstemming kwam om de verkiezingen als onwettig te bestempelen. Zuid-Afrika, China en Rusland vinden dat te ver gaan.

Verhagen vindt dat de internationale druk dient opgevoerd om te komen tot een overgangsregering, waarin de oppositiepartij MDC van Morgan Tsvangirai een belangrijke rol moet spelen. Deze regering kan het bestuur over het land tijdelijk in handen nemen totdat de tijd rijp is voor verkiezingen die wel echt vrij en eerlijk zijn, aldus de bewindsman.

Hij had zaterdagochtend nog telefonisch contact met Tsvangirai, die nog steeds in de Nederlandse ambassade in Harare verblijft, over deze optie. De oppositieleider riep de internationale gemeenschap opnieuw op actie te ondernemen om te komen tot een bestuur dat handelt naar de wens van het Zimbabwaanse volk.

Volgens Verhagen moeten de landen zich bezinnen op manieren om de druk op te voeren als onderhandelingen niets uithalen. Sancties moeten breder en scherper worden. Nederland heeft daar al op aangedrongen in de Europese Unie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud