Nederlandse minister Pronk neemt vrijdag ontslag

(tijd-nieuwslijn) - De Nederlandse minister van Milieu en Huisvesting Jan Pronk zal vrijdag in de ministerraad bekendmaken dat hij aftreedt. Dat meldt het Nederlandse Radio 1 Journaal.

De Pvda-voorman stapt op na de publicatie van het Srebrenica-rapport. Afgelopen woensdag maakte Nederland kennis met het rapport dat voorbereid werd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NOID). Volgens de onderzoekers van het NIOD zijn de Nederlandse soldaten in 1993 uitgestuurd met brede steun van de politiek en de media zonder de verregaande consequenties vooraf te analyseren.

Jan Pronk was toen nog minister voor Ontwikkelingssamenwerking, maar ook verantwoordelijk voor het kabinetsbesluit om de troepen uit te zenden naar Srebrenica. In een tv-interview stelde hij onlangs dat het eerste kabinet-Kok, waarvan deel uitmaakte, in 1995 concreter had moeten laten weten dat de bevolking in de moslimenclave moest worden beschermd en dat de veiligheid van de Nederlandse militairen niet de prioriteit was.

De Oost-Bosnische stad Srebrenica was in 1995 het toneel van de grootste massamoord die in Europa gepleegd werd sinds de Tweede Wereldoorlog. Rondom de Bosnische moslimenclave werden minstens 7.400 moslims door Servische milities vermoord terwijl het gebied door de Verenigde Naties was uitgeroepen tot veilig toevluchtsoord voor verdreven moslims. 490 Nederlandse blauwhelmen hadden tot taak de verdreven moslims te beschermen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud