Nederlandse regering vindt compromis over uitzetting asielzoekers

Het Nederlandse demissionaire kabinet zal geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer uitzetten als humanitaire redenen zich daartegen verzetten. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat woensdagnacht in de Tweede Kamer gezegd. Het gaat met name om gezinnen met kinderen. De uitzetstop duurt tot er een nieuw kabinet is.

(belga) Balkenende liet verder weten dat VVD-minister Rita Verdonk haar portefeuille Vreemdelingenzaken overdraagt aan CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Volgens Balkenende verzetten de VVD-ministers zich aanvankelijk tegen deze oplossing. Ze hebben echter toch besloten aan te blijven met het oog op de regeerbaarheid van het land.

De Nederlandse regering komt op deze manier de Tweede Kamer tegemoet in het conflict over de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. Daarnaast biedt het kabinet het compromis dat VVD-minister Rita Verdonk de portefeuille Vreemdelingenzaken overdraagt aan een CDA-minister. Verdonk kan dan wel aanblijven als minister en gaat zich behalve met integratie meer bezighouden met jeugdzaken.

Dinsdag kreeg Verdonk een motie van afkeuring aan haar broek omdat ze tegen de zin van een Kamermeerderheid het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers weer wilde hervatten. De Kamer eiste juist een uitzetstop tot een generaal pardon voor de bewuste groep tijdens de kabinetsformatie is geregeld. VVD-leider Mark Rutte dreigde eerder alle VVD-ministers uit het kabinet terug te trekken als Verdonk zou worden weggestuurd.

Om die reden vergaderde het kabinet woensdag urenlang over de ontstane situatie. Vooral premier Jan Peter Balkenende drong volgens ingewijden aan op het vertrek van Verdonk. Volgens hem moest een motie van afkeuring van het parlement een gevolg krijgen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud