Advertentie

Nederlandse staat pompt miljarden in economie

©AFP

Het Nederlandse kabinet komt met een miljardenpakket van maatregelen om de economie aan te jagen. 'Het is alle hens aan dek,' zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag.

(belga) - Een belangrijk onderdeel van het pakket zijn vervroegde afschrijvingen door bedrijven, die daardoor in feite het betalen van belasting kunnen uitstellen. Daarmee zijn miljarden gemoeid. Al met al sprak de premier over een 'liquiditeitsimpuls' ter grootte van 1 procent van het Bruto Nationaal Product, ofwel zo'n 6 miljard euro.

Het kabinet zal ook werktijdverkorting inzetten als middel om bedrijven, die voor korte tijd in de problemen zitten, tegemoet te komen. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) komt maandag met de voorwaarden, waaraan bedrijven dan moeten voldoen. Balkenende herhaalde de belofte dat de overheid voortaan rekeningen aan bedrijven sneller zal betalen.

De minister-president wees erop dat ondanks de dip in de economie er nog volop vacatures zijn. Het kabinet wil ook via zogeheten mobiliteitscentra werknemers die hun baan kwijt raken zo snel mogelijk aan nieuw werk helpen.

Balkenende verwacht dat het pakket van maatregelen zal blijken te passen in besluiten van Europese regeringsleiders, volgende maand.
Volgens de premier moet Nederland rekening houden met een zwaardere economische periode en zullen bedrijven dat ook merken. Hoelang dit nog zal duren is heel moeilijk te voorspellen. Het zal volgens hem niet alleen de komende maanden, maar misschien ook volgend jaar of in 2010 te merken zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud