Nederlandse verkiezingen: campagnestop steeds meer onder druk

(belga) - De campagnestop, die de Nederlandse politieke partijen maandag hebben ingesteld na de moord op Pim Fortuyn, komt steeds meer onder druk te staan. D66 pleit al enkele dagen voor het hervatten van een sobere campagne. SP-lijsttrekker Marijnissen heeft de voorzitter van de Kamer gevraagd de lijsttrekkers bijeen te roepen om de gemaakte afspraak tegen het licht te houden.

De drie grote partijen en GroenLinks houden de boot vooralsnog af, onder het motto "afspraak is afspraak". "Ik word niet vrolijk van de actie van Marijnissen", zegt de woordvoerder van CDA-leider Balkenende. Ook voor de PvdA blijft de campagnestop gehandhaafd. Maar de woordvoerster van lijsttrekker Melkert hield donderdag wel de mogelijkheid open dat het door de SP gevraagde overleg "misschien ergens toe leidt".

Volgens de woordvoerster van D66-leider De Graaf is er sprake van verwarring over het begrip campagnestop. "Dat is niet hetzelfde als mediastilte. We hebben niet afgesproken dat we op geen enkele manier meer in de media mogen verschijnen. Bovendien beginnen steeds meer media te bellen met verzoeken om interviews".

Dinsdag ontstond er al wrevel, vooral bij het CDA, toen lijstrekker Veling van de ChristenUnie ondanks de campagnestop in het programma van Andries Knevel verscheen. Marijnissen maakt donderdagavond zijn opwachting bij Barend en Van Dorp.

Woensdag zijn er pogingen ondernomen om de campagneleiders bijeen te brengen om aan het begrip campagnestop nadere invulling te geven. Dat is echter niet gelukt omdat de Lijst Pim Fortuyn (LPF) pas wil overleggen na de begrafenis van de vermoorde lijsttrekker.

In sommige partijen heerst er ongenoegen over het feit dat de leden van de LPF wel geregeld voor de camera's verschijnen. Hoewel ze dan formeel geen campagne voeren, krijgen ze zo wel publiciteit. Een ingewijde voorspelt dan ook dat de campagnestop niet lang meer stand zal houden. "Vanaf zaterdag verschijnt iedereen weer gewoon op tv".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud