Nederlandse wijnbouwers vrezen problemen door Europees suikerverbod

Nederlandse wijnbouwers vrezen grote problemen door een voorstel van de Europese Commissie. Volgens het plan mogen de wijnmakers geen suiker meer toevoegen aan hun product. "Dan wordt onze kleine sector de nek omgedraaid. Doodzonde", waarschuwde voorzitter Dik Beker van de Commissie Commerciële Wijnbouw van het Wijngaardeniersgilde zaterdag.

Tour-renners rijden door wijngaarden in de Bourgogne. Noordelijker gelegen wijngaarden in Europa moeten vaak suiker toevoegen om een behoorlijk alcoholpercentage te halen. De Europese Commissie wil dat verbieden. (foto afp)

(belga) - "Suiker is in noord-Europa nodig omdat de druif hier van zichzelf soms onvoldoende suiker aanmaakt. Anders haal je niet de 12 of 12,5 procent alcohol die nodig is. De wijn wordt slapper en minder lang houdbaar. Dat wil je gewoon niet", aldus Beker. Ook in België, Duitsland, Luxemburg en delen van Noord-Frankrijk wordt chaptaliseren - de techniek van het toevoegen van suiker - gehanteerd.

De ministers van Landbouw van de 27 EU-landen bespreken dit voorstel en andere wijnplannen maandag in Brussel. Het suikerverbod is onderdeel van een grotere hervorming van het EU-wijnbeleid. Die hervorming wil vooral de huidige overproductie in Europa tegengaan. "Maar de Nederlandse wijnproductie is slechts een druppeltje in de Europese wijnplas", stelt de voorman van de wijngaardeniers. "We zijn een nichemarkt, die net een beetje aan het groeien is".

Nederland telt circa 180 hectare wijngaarden, met een totale opbrengst van circa 750.000 flessen. De sector groeit sinds de jaren negentig, toen ook ten noorden van Limburg wijngaarden zijn geplant. Boeren verbreedden hun werk zo met toeristische streekproducten, zoals appelwijnen.

De Nederlandse telers hebben meestal circa 1 hectare. Ze zijn te kleinschalig om alternatieve technieken voor het verhogen van het suikergehalte en het alcoholpercentage toe te passen. "Een apparaat kan de wijn concentreren door het water eruit te halen. Maar dat is te duur voor ons."

De heel bezorgde wijnsector heeft inmiddels contact gezocht met het Nederlandse ministerie van Landbouw. De wijnbouwers hopen dat Nederland bij het EU-overleg maandag bondgenoten vindt in omringende landen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud