Netanyahu presenteert zich als man van vrede

Benjamin Netanyahu (Foto AFP) ©AFP

De beoogde Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woensdag op een economische conferentie in Jeruzalem een 'gematigd' beeld geschetst van zijn toekomstig uiterst rechts kabinet. Voor het eerst nam hij zelfs het vooruitzicht van een 'eigen Palestijnse staat' in de mond.

(belga) - Intussen maakte de legerradio wel bekend dat Netanyahu het met de extreemrechtse partner Yisrael Beiteinu op een akkoord heeft gegooid om Maale Adumim, een joodse kolonie op de bezette Westelijke Jordaanoever, verder uit te breiden.

Gezien het internationale ongemak dat een bruin-bruin-bruin-rode coalitie in Israël lijkt te veroorzaken, voelde Netanyahu zich woensdag verplicht althans op verbaal vlak de zaak van de vrede te steunen. Zo gaf hij aan, bereid te zijn met de Palestijnse Autoriteit (van de 'gematigde' Mahmud Abbas, wiens termijn als president al een tijdje verlopen is) aan tafel te gaan zitten, en met de Palestijnen in het bijzonder een 'economische vrede' te bewerkstelligen, met name door de 'snelle ontwikkeling' van de momenteel nagenoeg onbestaande Palestijnse economie.

Dinsdag had de Amerikaanse president Barack Obama het nog gehad over de noodzaak van een tweestatenoplossing in het Midden-Oosten. Abbas, die al jaren ijverig meewerkt met Tel Aviv en Washington, wil dat Netanyahu zich ook daadwerkelijk belijdt tot die tweestatenoplossing, maar dat is voor de Likoed-voorman nog steeds een brug te ver. Ook over het toekomstige statuut van Jeruzalem - Oost-Jeruzalem moet de hoofdstad van een eigen Palestijnse staat worden- weigert 'Bibi' te praten.

De opname in de coalitie van het zogenaamd centrumlinkse Labor moet als uithangbord dienen voor de 'gematigde' koers die de regering-Netanyahu gaat varen. Maar het coalitieakkoord tussen Likoed en de Arbeidspartij maakt geen enkele melding van een Palestijnse staat, van het Stappenplan naar de Vrede van het internationale kwartet (VN, VS, EU en Rusland) of van het vredesproces van Annapolis (dat tegen eind 2008 een Palestijns staatje in het vooruitzicht stelde).

Labor wordt voor zijn regeringsdeelname allicht beloond met een nieuwe portefeuille op Defensie voor Ehud Barak. Volgens uittredend viceminister van Defensie Matan Vilnai heeft zijn Arbeidspartij de zware, nobele taak op zich genomen 'de rechtse coalitiepartners naar het centrum te doen opschuiven'. Debetzijde van dit streven dreigt een scheuring binnen de met een tanende populariteit kampende partij te worden.

Het gepropageerde optimisme kreeg al een koude douche uit onverwachte hoek: Netanyahu's eigen Likoedpartij. Daar vond men sowieso al dat al teveel 'toegevingen' (in de vorm van beloofde ministerpostjes) zijn gemaakt aan de partners. 'Het naleven van getekende akkoorden is een niet te omzeilen internationale verplichting', zei Likoednik Yuli Edelstein, 'maar het is betreurenswaardig dat wij ons moet houden aan de fouten die door vorige regeringen zijn begaan'. Partijgenoot Israël Katz maakte duidelijk dat er geen sprake zal zijn van het opgeven van de Golanhoogte of van Jeruzalem.

Overigens dreigt het 'linkse' tegengewicht, dat Labor in theorie zou kunnen vormen, ongedaan gemaakt te worden door toetreding van nog een andere, kleine rechtsextremistische partij: The Jewish Home. Met toetreding van die 'radicale kolonistenpartij' zou de meerderheid over 69 van de 120 zitjes in de Knesset beschikken. De belangrijkste oppositie zou dan van Kadima moeten komen, de grootste partij van Israël tout court. Maar Kadima is voortgesproten uit Likoed, en haar programma is niet meteen onverenigbaar met dat van Netanyahu's formatie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud