Nieuw sterrensysteem voor Franse hotels

Het classificatiesysteem voor de sterrenhotels in Frankrijk wordt helemaal herzien. Het nieuwe systeem is zondag officieel op de rails gezet, met de publicatie van een nieuwe wet in le journal officiel, de Franse versie van het staatsblad

(belga) Omdat de sterren de voorbije jaren hun glans hadden verloren, moesten de criteria geactualiseerd worden. De meest opvallende nieuwigheid is de creatie van een categorie met vijf sterren.


De hervorming heeft betrekking op 18.000 hotels (600.000 kamers). Voor zo'n kwart van deze hotels is de huidige sterrenstatus niet meer up-to-date, de klassering verloopt immers nog altijd volgens de criteria van 1986. Sommige van deze zaken zullen dan ook heel wat renovatiewerken voor de boeg hebben als ze hun sterren willen behouden. Ze zullen zich onder meer moeten aanpassen aan nieuwe normen op het vlak van toegankelijkheid en brandveiligheid.

'Bij heel wat tweesterrenhotels wisten klanten niet meer wat ze moesten verwachten', legt Geneviève Balher, voorzitster van een hotelvakbond uit. 'Een zaak die in 1986 sterren kreeg toebedeeld, is sindsdien mogelijk niet meer gerenoveerd. Maar door een gebrek aan controle kon die dan wel zijn sterren behouden'.

De nieuwe klassering zal slechts vijf jaar geldig blijven. De wet voorziet bovendien dat de criteria regelmatig zullen worden herbekeken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud