Nieuw tsunami-alarm in Stille Zuidzee

Deze grafiek van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) geeft de verspreiding van de tsunami weer vanuit het epicentrum van de zeebeving nabij Samoa - Foto AFP ©AFP

De overheid van Samoa heeft dinsdag (plaatselijke tijd) een nieuw tsunami-alarm afgekondigd. Enkele uren eerder vielen al minstens 120 doden bij een vloedgolf.

(belga) - Bij de eerste tsunami kwamen meer dan 120 mensen om het leven, waarvan minstens 100 op Samoa, dat ten noorden van Nieuw-Zeeland ligt. Dat bevestigen de autoriteiten van de eilandstaat.

Verschillende dorpen en toeristische centra werden vernield door de vloedgolf die volgde op een aardbeving met een kracht van 8.0 op de schaal van Richter, op 204 kilometer van de kust. Het gaat om een van de zwaarste bevingen van 2009.

Volgens Bill English, de eerste minister van Nieuw-Zeeland, zal het aantal doden nog oplopen. Samoa is een populaire vakantiebestemming bij Australiƫrs en Nieuw-Zeelanders.

Ooggetuigen melden golven tot zes meter hoog. Aan de oostkust van Upolu, een van de twee eilanden waaruit Samoa bestaat, zouden nagenoeg alle ressorts van de kaart geveegd zijn. Nieuw-Zeeland heeft een vliegtuig ter plaatse gestuurd om overlevenden op zee te zoeken.

De Amerikaanse president Barack Obama maakt gewag van een grote ramp en kondigt noodhulp aan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud