Nieuwe Britse aantijgingen over Iraanse steun aan rebellen in Irak

(belga) - De Britse autoriteiten hebben nogmaals gezegd dat Iran volgens hen steun biedt aan de rebellen in het zuiden van Irak. Die opstandelingen zouden verantwoordelijk zijn voor de recente toename van het aantal aanvallen tegen de Britse troepen in Irak. Dat schrijft de Britse massakrant The Sun woensdag.

Volgens verschillende veiligheidsbronnen in Basra, dat door de Britten gecontroleerd wordt, krijgen de rebellen momenteel van de Iraanse revolutionairen een opleiding om bommen te leren maken. Voorts krijgen de rebellen ook hulp en opleidingen in verschillende terreurkampen in Libanon en Syriƫ.

De afgelopen maand kwamen acht Britse soldaten in Irak om het leven bij explosies van bommen langs de weg. De explosieven werden tot ontploffing gebracht via infrarood-technologie. Die technologie zou vermoedelijk in Iran ontwikkeld zijn.

Volgens de veiligheidsbronnen zouden groepjes van tien rebellen een Iraanse opleiding krijgen om dergelijke bommen zelf te maken. 'Daarna keren ze terug naar Irak en leren de techniek op hun beurt aan 50 andere rebellen', luidt het.

De Britse veiligheidsdiensten in Basra kwamen de informatie op het spoor doordat ze twee nog intacte infrarood-ontstekers vonden. 'Het is de eerste maal dat we een dergelijk toestel nog intact vinden, meestal verpulveren ze bij de explosie'.

Vorige week liet een medewerker van de Britse veiligheidsdienst zich nog ontvallen dat de toestellen, die gebruikt werden bij de aanvallen op de Britse troepen, schijnbaar afkomstig zijn van de terroristische Hezbollah-groepering via Iran. Kort nadien maakte de Britse premier Tony Blair een scherpe waarschuwing wereldkundig waarin hij Iran waarschuwde zich niet te moeien met Irak.

23984113

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud