Nieuwe Britse antiterrorismewet

(belga) - In Groot-Brittannië is donderdag een nieuwe antiterrorismewet in werking getreden. Voortaan kan de politie vermoedelijke terroristen 28 dagen in voorhechtenis houden en is het verboden om terrorisme te verheerlijken.

De nieuwe antiterrorismewet leverde Blair en zijn regering een eerste nederlaag voor het Lagerhuis in acht jaar op. De parlementsleden weigerden vorig jaar het voorstel om de voorhechtenis van vermoedelijke terroristen op te trekken tot 90 dagen. Dat aantal werd nu dus teruggebracht tot 28. Het tweede luik van de wet, dat de verheerlijking van terrorisme strafbaar stelt, gaf aanleiding tot een langdurige patstelling tussen het Hogerhuis en het Lagerhuis. De leden van het Hogerhuis vreesden dat de wet de vrijheid van meningsuiting zou schenden. Op 22 maart gingen ze toch overstag.

De nieuwste Britse wet maakt het ook strafbaar een opleiding tot terrorist gekregen te hebben of een kamp te bezoeken waar dergelijke opleidingen worden gegeven. Ook de verspreiding van terroristische publicaties, gedrukt of via het internet, is voortaan strafbaar.

In 2007 wil de Britse overheid al een nieuwe anti-terrorismewet uitbrengen, dat wordt de vijfde sinds 2000.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud