Nieuwe foto's Abu-Ghraibgevangenis on line

(belga) - Twee jaar na het Abu Ghraib-schandaal heeft het Amerikaanse internetmagazine Salon.com 279 foto's en 19 video's uit de beruchte militaire gevangenis online gezet. Het gaat om materiaal uit het archief van het Criminal Investigation Command (CID) van het Amerikaanse leger.

De beelden zijn erg shockerend en tonen onder meer Iraakse gevangenen met schotwonden, met hondenbeten of besmeurd met uitwerpselen.

Het schandaal over misbruik en foltering van Iraakse gevangenen in de gevangenis van Abu Ghraib dateert intussen van eind 2003, begin 2004. Het materiaal dat nu wordt vrijgegeven, is de meest omvangrijke verzameling die totnogtoe werd gepubliceerd. De beelden zijn afkomstig van een militair die in Abu Ghraib dienst deed en die vertrouwd is met het onderzoek naar het schandaal, aldus het magazine.

De foto's tonen bekende gezichten, onder meer van de Amerikaanse soldate Lynndie England, die intussen een celstraf van drie jaar kreeg. De foto waarop England een gevangene aan een leiband houdt terwijl hij naakt op de grond ligt, ging de wereld rond en werd het symbool van het schandaal.

In de nasleep van het Aboe Ghraib-schandaal zijn totnogtoe zeven Amerikaanse soldaten aangeklaagd en veroordeeld. Het Amerikaanse leger heeft in de voorbije weken bekendgemaakt dat de beruchte gevangenis ten westen van Bagdad wordt gesloten.

24840159

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud