Nieuwe massaprotesten tegen Syrië in Beiroet

(belga) - Een week na de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri hebben maandag in Beiroet opnieuw tienduizenden mensen tegen Syrië betoogd. De Libanese oppositie houdt de pro-Syrisch Libanese regering en Syrië verantwoordelijk voor de moord op de invloedrijke politicus en 14 andere mensen.

'Syrië buiten! Wij willen geen Syrische overheersing', riepen duizenden islamitische en christelijke demonstranten op de plaats waar de aanslag op 14 februari werd gepleegd. Syrië treedt in Libanon op als beschermende mogendheid en heeft er 14.000 soldaten gestationeerd. Om 12.55 uur, op het ogenblik van de explosie van de uiterst krachtige autobom, werd in Beiroet een minuut stilte gehouden. Alle verkeer stopte, en banken en winkels werden gesloten.

Later gaven de betogers bij de VN-vertegenwoordiging een brief af voor VN-secretaris-generaal Kofi Annan, waarin ze een internationaal onderzoek van de moord op Hariri vorderen. De Libanesische parlementsvoorzitter Nabih Berri ging in op de vraag van de oppositie voor een bijzondere parlementaire zitting waar de aanslag zal besproken worden. Een datum is echter nog niet bepaald.

Volgens de in Londen gepubliceerde krant 'Al-Shark al-Awsat' plant de Amerikaanse Democratische afgevaardigde Eliana Ross Lehtenin een nieuw wetsvoorstel, dat het bevriezen van alle buitenlandse tegoeden van pro-Syrische Libanese politici inhoudt. Lehtenin schreef mee aan het wetsvoorstel over Syrië, dat Damascus wil dwingen gelijk welke steun aan het terrorisme te staken, troepen uit Libanon terug te trekken en vredesbesprekingen met Israël te beginnen.

22780165

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud